Neuspjela deložacija iz pulske ‘Porečanke’: Stanari se zaključali u stanove, nekretnine neće predati bez borbe: “Imam kupoprodajni, ali nemam vlasnički list”

Neuspjela deložacija iz pulske ‘Porečanke’: Stanari se zaključali u stanove, nekretnine neće predati bez borbe: “Imam kupoprodajni, ali nemam vlasnički list”

Od jedne se odvjetnice moglo čuti da se njezina stranka nije uspjela upisati kao vlasnik zato što dio zgrade u kojoj ima stan nije bio etažiran. Jedan je pak stanar kazao da stan uopće nije kupio od tvrtke koju se povezuje s aferom Hypo, a koja je otišla u stečaj, nego od neke druge, sestrinske tvrtke

Nakon što je u travnju zagrebačka tvrtka H-Abduco, koja je povezana s agencijom za utjerivanje dugova B2 Kapital, na javnoj dražbi kupila poslovno stambenu zgradu u centru Pule, takozvanu Porečanku, o čemu je Istra24 već pisala, jutros su, uz prisustvo policije i zaštitarske firme Bilić-Erić, odvjetnica ovrhovoditelja i sudski izvršitelji, pokušali deložirati stanare i stanarke tog objekta.

Komplicirana priča

No, neuspješno. Stanari i stanarke su se, kako smo svjedočili, samoorganizirali te su ispred zgrade, po hodnicima, balkonima i prozorima bili pola sata prije početka (pokušaja) deložacije, da bi potom, kada je cijela ‘akcija’ počela, pohitali u svoje stanove te se zaključali. To je bilo dovoljno da sudski ovrhovoditelj odustane od ‘nasilnog’ ulaska u stanove. Tako je i poručio ovrhovoditeljici pred firmom H-Abduco, koja se tome žestoko protivila, a koja nam je, kada smo od nje zatražili izjavu, poručila da za nas „nema vremena“.

Stanari i stanarke, od kojih je manji broj na licu mjesta imao prisutne odvjetnike/ce, također nisu htjeli davati izjave za medije. U neformalnom su pak razgovoru jasno dali do znanja da stanove u kojima žive neće zagrebačkoj firmi predati mirnim putem, bez otpora.

Jedan nam je stanar, želeći ostati anoniman, kazao da je on svoj stan kupio, ali se na njega nije uspio uknjižiti. Ima kupoprodajni, istaknuo je, kupoprodajni ugovor, no nema vlasnički list. Njegov susjed nam je pak tek kratko rekao da je sve skupa „komplicirana priča“, dometnuvši da je „B2 Kapital mafijaška organizacija“, dok je jedan od stanara ispričao da stan uopće nije kupio od od tvrtke Tim 90 koja je otišla u stečaj, nego druge, sestrinske tvrtke – Tim 2000.

Bez etažiranja

Od jedne se odvjetnice moglo čuti da se njezina stranka nije uspjela upisati kao vlasnik zato što dio zgrade u kojoj ima stan nije bio etažiran.

Odvjetnik Dino Čekada je, međutim, za svoju klijenticu uspio izboriti ostanak u stanu.

– Ona je kupila stan i platila ga u cijelosti tvrtki TIM 90, koja nije na vrijeme ‘skinula’ hipoteku. I onda je ta firma završila u stečaju, zgradu je kupila H-Abudco. Moja je klijentica u međuvremenu dobila pravomoćnu presudu protiv firme Tim 90, kojom je utvrđeno da je ona vlasnica stana, ali nije se uspjela uknjižiti zato što su već bili pokrenuti ovršni postupci, da bi joj potom sam Tim 90 u stečajnom postupku priznao pravo na stan. Međutim, to se sve zanemarilo te je dobila zaključak da se mora iseliti. Mi smo danas predali tu dokumentaciju pa je ovrhovoditelj H-Abduca povukao prijedlog za iseljenje. Oni sada ne mogu tražiti njezino iseljenje, izložio je Čekada.

‘Porečanka’ je, naime, izgrađena 2008. godine. Do prodaje je bila u vlasništvu porečke tvrtke TIM 90 u stečaju, javnosti poznate zahvaljujući svojim nekadašnjim čelnim ljudima, a čija su imena isplivala na površinu tijekom istrage u međunarodnoj aferi Hypo banka.

Već poznati TIM 90

Jedan od takvih je, primjerice, i kontroverzni tarski poduzetnik Milan Naperotić. On je nekoć bio predsjednik Nadzornog odbora društva TIM 90.

Tako se u izvješću austrijskih istražitelja navodilo da je Naperotić, savjetnik bivše uprave Hypo banke, bio jedan od glavnih operativaca u istarskom kraku afere.

Prema izvješću, u dijelu afere koja je dovela i do projekta Barbariga-Dragonera, kao osobe koje su prikrivale pravo vlasništvo tvrtki i zemljišta na Vodnjanštini spominje i bivši većinski vlasnik tvrtke TIM 90 Milija Mirović.

TIM 90 je, naravno, račun imao otvoren u Hypo Alpe Adria banci.

H-Abducovo prebijanje

H-ABDUCO je bio jedini zainteresirani ponuđač za kupnju zgradurine, a Istri24 je onomad bilo potvrđeno da je ta firma pazinskom Trgovačkom sudu podnijela podnesak kojim izvještava kako je dala ponudu za kupnju nekretnine te predlaže oslobođenje od polaganja kupovnine te prijeboj svoje tražbine s kupovninom.

Procijenjena vrijednost zgrade bila je 10,3 milijuna eura, a početni iznos prodaje na javnoj dražbi bio je 7.768.066 eura.

H-Abuduco je, podsjetimo, imao pravo zaloga na nekretninu na osnovi prijenosa prava potraživanja s irske Ce Asset Investment Solutions Designated Activity Company, koji je ranije to učinio s Hypo Alpe Adria bankom, odnosno pravnim nasljednikom te kompanije Hetta Asset Resolution. Prijenos prava potraživanja je bio visok 14,2 milijuna švicarskih franaka (14, 4 milijuna eura).

H-Abudco je osnovao Hypo Alpe Adria Leasing Holding, a sada je u vlasništvu luksemburškog CE Invest 2P. Na mrežnim stranicama kompanije navedeno je da povezana (preko luksemburškog vlasnika) sa zagrebačkim društvom Dohel, koji je pak lani završio u stečaju. Na stranicama je također vidljiva povezanost sa B2 Kapitalom, koja se bavi naplatom dugova, i sestrinskom B2 nekretninama (B2 Real estate), a dijele i istu direktoricu, Kristinu Prijović.