Tri Kineskinje prošle su pola svijeta kako bi posjetile rodnu kuću Luke Modrića pod Velebitom, mislile su da ima muzej!

Tri Kineskinje prošle su pola svijeta kako bi posjetile rodnu kuću Luke Modrića pod Velebitom, mislile su da ima muzej!

Zadranin Teo Kanjer, vlasnik turističke agencije “Dalma Travel”, prije desetak dana primio je neobičan poziv iz Azerbajdžana.

Tamošnja agencija tražila je od njega da za tri mlade turistkinje iz Kine organizira obilazak rodne kuće Luke Modrića!

Za one koji ne znaju, rodna kuća kapetana Vatrenih nalazi se u samom podnožju Velebita, u Zatonu Obrovačkom, a danas je ruševina koja nije obnovljena nakon što je zapaljena od strane agresora tijekom Domovinskog rata.

– I stvarno, došle su tri simpatične cure u punoj opremi, već okićene šalovima i dresovima, presretne što će vidjeti kuću u kojoj je odrastao Luka Modrić. Samo zbog njega su došle u Hrvatsku, na večerašnju utakmicu hrvatske reprezentacije s Armenijom u Zagrebu, ispričao je vlasnik turističke agencije za Slobodnu Dalmaciju.

A kad su već tu, odlučile su si ispuniti veliku želju i otići vidjeti kuću gdje je odrastao. Putem prema Zatonu Obrovačkom pitale su vlasnik turističke agencije hoćemo li ulaznicu kupiti na licu mjesta ili preko interneta, mislim da nisu imale najbolju predobžbu o tome što ih tamo čeka.

One su očekivale nekakav muzej ili u najmanju ruku mjesto gdje će moći pogledati slike iz vremena kad je tamo odrastao. Kad smo došli gore, na dočekala ih je samo prazna ruševina.

Ali, nisu se dale smesti, fotografirale su svaki datelj. Iskreno, mene je bilo strah da ne hodaju previše okolo zbog mina – priča Kanjer za Slobodnu Dalmaciju koji je, vidjevši toliki entuzijazam kod mladih Kineskinja, odlučio da će ih prije odlaska provesti kroz stadion na Stanovima gdje je Luka kao dječak započeo svoj nogometni put.

Kad tamo još gore: dočekala su ih zaključana vrata.

– Na ulazu u stadion je lokot, tako da su travnjak morale slikati kroz rešetke. Nigdje žive duše, ništa njima nije bilo jasno. Ali odmah su prepoznale sliku Hrvoja Ćustića, preko Lukinih objava na društvenim mrežama znaju sve o tragediji njegovog prijatelja.

Zapravo, nema detalja iz njegove biografije koju ne znaju, pa došle su iz Kine vidjeti njegovu kuću. A mene sramota jer im nemam što pokazati. Dovoljno je da vam kažem kako su od trgovine vatrogasnim aparatima mislile da je Lukin fan shop, jer to je najmanje što očekuješ na mjestu gdje je izrastao jedan od najboljih nogometaša današnjice, ispričao je vlasnik turističke agencije za Slobodnu Dalmaciju.

Sigurno je tako u Messijevu ili Ronaldovu rodnom gradu, moš mislit – ističe naš sugovornik koji ih je, prije povratka na autobus, odvezao na još jedno važno mjesto iz Lukine biografije.

– Jedna od njih odmah je prepoznala staro parkiralište pa mi je uzbuđeno kazala “Hej, ovo je hotel ‘Iž‘”. Ej, zamislite to, one znaju za nekadašnji hotel “Iž” gdje je Luka kao dječak proveo svoje prograničke dane u Zadru. Pa ostao sam paf, priča Kanjer za Slobodnu Dalmaciju.

Da smo pametni, na imenu Luke Modrića mogli bismo turizam graditi. Iz iskustva dobro znam kako turisti reagiraju samo kad čuju njegovo ime. Više ih ne zanimaju ni more ni sunce, samo Modrić. Još da im imamo što pokazati, di bi nam bio kraj, piše Slobodna Dalmacija.