Tri godine od uhićenja, Kovačeviću i suoptuženicima u petak kreće suđenje za aferu Janaf

Tri godine od uhićenja, Kovačeviću i suoptuženicima u petak kreće suđenje za aferu Janaf

Uskokov tužitelj Krešimir Ostrogonac pojasnio je ranije kako se radi o tri točke optužnice za kaznena djela primanja i davanja mita, nezakonitog pogodovanja i poticanja te pomaganja u tim kaznenim djelima, a najavio je kako će tijekom postupka za namještanje poslova vrijednosti 100 milijuna kuna biti saslušano više desetaka svjedoka

Tri godine otkako je uhićen u aferi Janaf, na zagrebačkom Županijskom sudu u petak, 24. studenoga, trebalo bi započeti suđenje bivšem direktoru Janafa Draganu Kovačeviću koji se s još šestoricom suoptuženika tereti za primanje i davanje mita te namještanje poslova u toj državnoj tvrtki., doznaje danas.hr

Uz Kovačevića, Uskokovom optužnicom obuhvaćeni su poduzetnici Krešo Petek, Edo Seifried, Ivan Širić i Vatroslav Sablić, bivši direktor sigurnosti i zaštite u Janafu Vlado Zorić i nekadašnji direktor Janafova transporta nafte Vladimir Vrbanc.

Uskok tvrdi da je Petek dao Kovačeviću i njegovim suradnicima milijun eura kako bi njegova tvrtka Elektrocentar Petek dobila poslove vrijedne gotovo 65 milijuna kuna. Kovačević je, među ostalim, optužen i da je dobio dva stana od poduzetnika čijim je tvrtkama dogovorio milijunske poslove.

Uskokov tužitelj Krešimir Ostrogonac pojasnio je ranije kako se radi o tri točke optužnice za kaznena djela primanja i davanja mita, nezakonitog pogodovanja i poticanja te pomaganja u tim kaznenim djelima, a najavio je kako će tijekom postupka za namještanje poslova vrijednosti 100 milijuna kuna biti saslušano više desetaka svjedoka.

Upitan hoće li kao svjedoci biti pozvani bivša predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i aktualni hrvatski predsjednik Zoran Milanović, Ostrogonac je nakon potvrđivanja optužnice u svibnju ove godine odgovorio da će na sud biti pozvani svjedoci koji su potrebni za dokazivanje u ovom kaznenom predmetu.

”Ne mogu ni potvrditi niti opovrgnuti. Zasad ne mogu ništa konkretnije reći”, dodao je.

Optužnicu je prije sjednice optužnog vijeća komentirao i Dragan Kovačević koji tvrdi da je optužnica ”potpuno izmišljena i lažna”.

”Borit ćemo se na sudu, nadam se da će suđenje brzo završiti, da ne bude opet 10 godina pa da me oslobode. Želim brzo i pošteno suđenje”, rekao je dodajući kako nema nijednog dokaza u optužnici te da je riječ o montiranom procesu.

Kovačević manevrom pokušao spasiti zamrznutu imovinu

Poduzetnik Krešo Petek je, uz novogradiškog gradonačelnika Vinka Grgića i bivšeg velikogoričkog gradonačelnika Dražena Barišića, zahvaćen istragom i u drugom kraku afere Janaf koja se također odnosi na namještanje poslova Elektrocentru Petek.

Uskok je krajem ožujka ove godine pokrenuo novu istragu protiv Kovačevića kojeg sumnjiči da je od Peteka uzimao novac u zamjenu za namještanje poslova u Janafu, a Peteka da je Kovačeviću i njegovoj obitelji te prijateljima kupovao odjeću.

Mediji su početkom ovog mjeseca izvijestili kako je Kovačević pokušao manevar pred Ustavnim sudom kako bi spasio svoju pozamašnu imovinu koju mu je Uskok na početku istrage zamrznuo.