Hrvatska vratila Srbiji istom mjerom : “Protjerujemo srpskog diplomata”

Hrvatska vratila Srbiji istom mjerom : “Protjerujemo srpskog diplomata”

MINISTAR vanjskih poslova Gordan Grlić Radman za 14:30 zakazao je presicu na kojoj je govorio o protjerivanju hrvatskog diplomata iz Srbije.

“Predvidjeli smo eskalaciju, ali ne i ovakav radikalan potez, to nije uobičajeno”, rekao je Grlić Radman o srpskom protjerivanju hrvatskog diplomata, prvog tajnika veleposlanstva Hrvatske u Srbiji Hrvoja Šnajdera. 

Grlić Radman je rekao da je Hrvatska poduzela recipročnu mjeru. 

“Odlučili smo da se savjetnik veleposlanstva Srbije u Hrvatskoj Petar Novaković proglasi personom non grata Hrvatske. Nota je uručena veleposlanici i u njoj se navodi da savjetnik mora napustiti teritorij RH”, rekao je.

“Nisu nam dali razlog za protjerivanje hrvatskog diplomata”

Kazao je i kako odbacuju osnove po kojima je protjeran hrvatski diplomat iz Srbije.

“Hrvatskom veleposlaniku nije dan razlog, rečeno je da nije nužno reći razlog. Mi ne znamo razloge odluke, tim više je to zabrinjavajuće”, kazao je.

Na pitanje o napisima srpskih tabloida da je hrvatski diplomat protjeran pod optužbama za špijunažu, rekao je: “Nisu ga protjerali mediji, nego ministarstvo vanjskih poslova Srbije. Oni nisu izrazili razloge, oni su naši partneri za komunikaciju, to je za nas relevantno. A ostale špekulacije, kako kome odgovara.”

“Ovo nismo očekivali, od Srbije smo očekivali pruženu ruku. Srbija je tako postupila, mi smo samo odgovorili recipročno”, rekao je. 

Je li savjetnik viša funkcija od prvog tajnika i znači li to da je Hrvatska uzvratila žešće Srbiji?

“To je stvar odabira, mi nismo očekivali da će neki diplomat biti protjeran. Mi smo uzvratili recipročno. Što smo ih trebali pitati tko će biti protjeran? Nismo se rukovodili ni diplomatskim zvanjem niti imenom”, rekao je. 

Podsjetimo, ministarstvo vanjskih poslova Srbije (MSP) nepoželjnom je osobom (persona non grata) proglasilo prvog tajnika hrvatskog veleposlanstva u Srbiji Hrvoja Šnajdera jer je “grubo izišao iz okvira diplomatskih normi”, priopćio je srbijanski MSP, ne navodeći više detalja.

Sinoć je srpski portal Novosti.rs objavio da se radi o “dokumentiranoj špijunaži i vrbovanju za rad za hrvatsku službu”. Novosti nisu objavile dodatne informacije, a ne navode ni izvor svojih tvrdnji. Tabloid Alo piše da je srpska agencija BIA (Bezbednosno-informativna agencija) “razotkrila hrvatskog diplomata koji je u Beogradu pokušao napraviti agenturnu mrežu”, a navode i da je “kontaktirao s ljudima iz politike, biznisa i medija”.

“Srpska služba je već duže vrijeme pratila njegove aktivnosti i kada je došla do svih relevantnih dokaza, poduzete su sve mjere da se njegovo neprijateljsko djelovanje zaustavi”, piše Alo, režimski medij blizak Vučiću.

O slučaju se sinoć priopćenjem oglasilo hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Ministarstvo: Odbacujemo osnovu za protjerivanje

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izražava žaljenje zbog odluke Republike Srbije da prvog tajnika u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu proglasi personom non grata.  

U potpunosti odbacujemo osnovu za protjerivanje akreditiranog hrvatskog diplomata. Navedena odluka Republike Srbije predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljnjoj destabilizaciji osjetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika u vrijeme kada je stabilnost na jugoistoku Europe od iznimne važnosti za cijelu Europu”, piše u priopćenju. 

Ministarstvo navodi da se očekivala eskalacija odnosa uoči izbora u Srbiji, ali da nisu očekivali protjerivanje diplomata te da ova situacija zabrinjava., piše index.hr