Udruženje računovođa Republike Hrvatske pri Hrvatskoj gospodarskoj komori želi izraziti svoje ozbiljne rezerve u vezi s nedavno predloženim Pravilnikom o izmjenama i dopunama pravilnika o doprinosima…

Udruženje računovođa Republike Hrvatske pri Hrvatskoj gospodarskoj komori želi izraziti svoje ozbiljne rezerve u vezi s nedavno predloženim Pravilnikom o izmjenama i dopunama pravilnika o doprinosima…

Predsjednica Udruženja računovođa Hrvatske pri Hrvatskoj gospodarskoj komori otvorenim pismom objavila se javnosti s pozivom na suradnju…

Otvoreno pismo Mirele Relković prenosimo u cijelosti;

“Poštovani,

Želim skrenuti pažnju javnosti na pitanje koje smatramo ključnim za radnike i poslodavce u Republici Hrvatskoj. Naime, Udruženje računovođa Republike Hrvatske pri Hrvatskoj gospodarskoj komori želi izraziti svoje ozbiljne rezerve u vezi s nedavno predloženim Pravilnikom o izmjenama i dopunama pravilnika o doprinosima, posebice članak 4.

Iako pozdravljamo napore Vlade da unaprijedi uvjete rada i poveća neto plaće radnika, ističemo da je navedeni pravilnik, prema našem mišljenju, sporan u svim dijelovima. Pokušali smo sagledati ga s tri ključne perspektive: Zakonodavca, poslodavca i radnika.

Olakšice koje Vlada uvodi za radnike su pohvalne, no istovremeno, suočavamo se s problemima koji proizlaze iz administrativnih zahtjeva koje pravilnik nameće poslodavcima. Posebno izražavamo zabrinutost zbog novog načina obračuna plaća, koji, umjesto da pojednostavi proces, stvara dodatne troškove za poslodavce. Povećanje vremena potrebnog za nadogradnju programa ili prilagodbu usluga računovodstva može rezultirati neželjenim poskupljenjem i opterećenjem za gospodarske subjekte.

U ovom kontekstu, smatramo da je Vlada mogla postići ravnotežu između podrške radnicima i olakšica za poslodavce, primjenjujući postotne bodove umjesto radikalnih promjena u načinu obračuna plaća. Trenutna metodologija stvara izazove ne samo za poslodavce već i za računovodstva i zaposlenike porezne uprave, posebice u pogledu ispravaka Joppd obrazaca.

Pozivamo zakonodavca na ozbiljno razmatranje naših primjedbi te inzistiramo na potrebi za izmjenom članka 4. spomenutog Pravilnika. Naša sugestija je da se ova pitanja pažljivo prouče u suradnji s stručnjacima iz relevantnih sektora kako bi se postiglo održivo rješenje koje će istinski pridonijeti radnicima i poslodavcima.

Detaljnije komentare o navedenom problemu možete pronaći na e-savjetovanjima na sljedećem linku: https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=25574

Savjetovanje za javnost je otvoreno još danas, ali vjerujem kako mnogi poslodavci niti računovođe nisu upoznati sa potencijalnim problemom koji ćemo imati već pri obračunu plaća za 12. mjesec 2023. godine.

U konačnici, kao dugogodišnji sudionici u prilagodbama zakonodavstvu, smatramo da donošenje zakona koji ne pridonosi značajnoj uštedi niti radnicima niti poslodavcima nije prihvatljivo. Stojimo na raspolaganju za daljnju suradnju i konstruktivan dijalog kako bismo zajedno radili na poboljšanjima koja će koristiti cijelom gospodarstvu.

U načelu protivimo se članku u predviđenim obliku, radi neprovedivosti u praksi. Naš prijedlog je da Porezna uprava to odrađuje godišnjom obradom.

Hvala

S poštovanjem,

Mirela Relković Predsjednik Udruženja računovođa Hrvatske pri HGK”