HRejting – Domovinski pokret nezaustavljivo raste. MOST u slobodnom padu, evo kako stoje ostali …

HRejting – Domovinski pokret nezaustavljivo raste. MOST u slobodnom padu, evo kako stoje ostali …

Svakog 20. u mjesecu, Dnevnik HTV-a donosi redovito istraživanje popularnosti političkih stranaka. HRejting je proveden od 14. do 17. studenog. Uzorak je 1100 ispitanika, mogućnost pogreške +/- 3,54%, a pouzdanost 95%.  Rezultate političkog dijela HRejtinga u središnjem Dnevniku HTV-a predstavila je novinarka Tatjana Munižaba.

Kako stranke kotiraju kod birača 40 dana uoči ulaska u godinu izbora?

Tužna obljetnica Vukovara, uzroci i posljedice prometne nesreće Marija Banožića, seljačka buna zbog Vladinih mjera protiv afričke svinjske kuge – glavni su događaji u vrijeme provođenja HRT-ove ankete. Nijedan od tih događaja nije doveo do promjena u popularnosti stranaka. Barem ne znatnijih i ne u samom vrhu.


HDZ-u je i dalje zajamčena potpora četvrtine birača, njih 25,2%. Najbliže mu je nestranačka snaga koja bi mogla odrediti izbornog pobjednika. To su neodlučni kojih je ovaj mjesec još više nego prošli (+1,27%), pa su sad na 17,7%. Drugi izbor birača je SDP. Studeni završavaju na 15,4%. Slijedi ga Možemo! koji ima 9,9%.

Domovinski pokret ovaj je mjesec preskočio Most i izbila na četvrto mjesto. Domovinski pokret sad je na 8,3%. Most je peti na 7,0%. Ujedno je to i zadnja stranka koja prelazi izborni prag.

Prvi ispod, ali daleko od praga je Centar, s potporom od točno 2%. Radnička Fronta i Fokus imaju 1,5%.

Oko 1% “vrti” se šest mahom trenutačno saborskih stranaka: HSS (1,3%), HNS (1,2%), IDS (1,2%), Hrvatski suverenisti (1,1%), Ključ Hrvatske (1,0%) te Odlučnost i pravednost (1,0%).

Manje od 1% biračke potpore odlika je pet, također većinom parlamentarnih stranaka. To su HSU (0,9%), najbrojniji oporbeni klub zastupnika – Socijaldemokrati (0,8%), AP-Akcija za promjene šibensko-kninskog župana Jelića (0,6%), Hrebakov HSLS (0,5%) i Zekanovićev HDS (0,4%).

Postoji li kod ijedne stranke znatniji pad ili rast u odnosu na prošli mjesec?


Nema ga! I to ne samo u odnosu na prošli mjesec, nego i u odnosu na prošlu godinu. Oni mali pomaci u minus ili plus znatno su ispod razine statističke pogreške našeg istraživanja. No ako se uzme u obzir teza da ankete ne projiciraju izborne rezultate, nego pokazuju trendove, onda i te zanemarive mjesečne ili godišnje pomake treba pokazati, rekla je Munižaba predstavljajući rezultate istraživanja.

U tom kontekstu dobitnik mjeseca bio bi Domovinski pokret koji je u odnosu na listopad narastao za 0,99% i jedina je među pet stranaka koje prelaze izborni prag s rejtingom u plusu.

U najvećem je mjesečnom minusu je Možemo (-1,06%), a odmah iza Most (-0,81%). HDZ (-0,46%) i SDP (-0,45%) neznatno i podjednako, ali padaju.

Slična je situacija i na godišnjoj razini. Svojim postignućem u razdoblju od studenog 2022. do studenog 2023. opet Penavina stranka jedina može biti zadovoljna. Narasli su 2,8%. Svi ostali su manje ili više padali. Najviše Most (-1,5%), nešto manje Možemo (-0,9%). Malo je u godinu dana pao HDZ (-0,5%) i najmanje SDP (-0,3%).