‘Hoće li biti hitnoća ako sada odem u auto po sjekiru i sve vas poubijam?!’

‘Hoće li biti hitnoća ako sada odem u auto po sjekiru i sve vas poubijam?!’

Općinski sud u Puli proglasio je 22-godišnjeg Zagrepčanina (D. V.) s prebivalištem u Červar Portu krivim jer je 30. srpnja ove godine oko 17,30 sati, u Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu Opće bolnice u Puli prijetio studentu M. Ž. i studentici N. K. koji su preko studentskog ugovora radili na bolničkom šalteru.

Naime, nezadovoljan što njegov prijatelj čeka čak četiri sata da bude primljen na liječnički pregled, mladić je zaprijetio studentima:“Hoće li biti hitnoća ako sada odem u auto po sjekiru i sve vas poubijam?“.  

Time ih je, ustvrdila je sutkinja Kristina Knežević Červar, uznemirilo.

„Drugima je ozbiljno prijetio da će ih usmrtiti, a kazneno djelo počinjeno je prema odgovornoj osobi u vezi s njezinim radom, čime je počinio dva kaznena djela protiv osobne slobode – prijetnjom“, ustvrdila je sutkinja.

Okrivljenik je osuđen na kaznu zatvora od sedam mjeseci za kazneno djelo prijetnje na štetu studenta te na još sedam mjeseci zbog prijetnje na štetu studentice, odnosno jedinstvenu kaznu od 11 mjeseci uvjetno, što znači da se izrečena kazna zatvora od 11 mjeseci neće izvršiti ako okrivljenik u roku od tri godine od dana pravomoćnosti presude ne počini novo kazneno djelo.

Okrivljeniku se, u slučaju opoziva uvjetne osude u izrečenu jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 11 mjeseci, uračunava vrijeme za koje je bio lišen slobode od 30. srpnja 2023. kada je uhićen pa do njegova puštanja na slobodu 18. listopada.

Sud je olakotnim cijenio okrivlejnikovo priznanje djela, iskazano žaljenje i kajanje, činjenicu da je kaznena djela počinio u stanju bitno smanjene ubrojivosti, te raniju kaznenu neosuđivanost i prekršajnu nekažnjavanost. Otegotnih okolnosti na strani okrivljenika sud nije našao.

Izrečena mu je i sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja od tri godine koja se izvršava uz nadzor nadležnog tijela za probaciju.

Okrivljenik, osim toga, mora podmiriti troškove ovog kaznenog postupka u ukupnom iznosu od 879,78 eura, od čega paušalna kazna iznosi sto eura. (M. V. I.), piše istra.hr