Uzinić: Važno je ne okretati glavu od siromaha

Uzinić: Važno je ne okretati glavu od siromaha

Katolička crkva obilježava Svjetski dan siromaha. Ustanovio ga je papa Franjo na završetku godine Jubileja milosrđa i slavi se 33. nedjelje u godini. 

Tim je povodom riječki nadbiskup Mate Uzinić predvodio misno slavlje u katedrali svetog Vida. Nakon mise u jednom od riječkih restorana priređen je ručak za siromahe, a djeca iz Katoličke osnovne škole “Josip Pavlišić” pripremila su prigodne darove za potrebite. 

– Puno znači to što sam korisnik kuće utočišta. Oni mi omogućavaju hranu i topli obrok i nešto od robe. Tako da mi je to jako puno pomoglo, rekao je Robert Damjanić, korisnik Caritasove pomoći. 

– Najčešće je to financijska pomoć i to financijska pomoć vezana za najam jer cijene najma su jako porasle, plaće nažalost nisu. Najčešće su to samohrane majke, jednoroditeljske obitelji i samci, rekla je Marija Faustina Kovačević, ravnateljica Caritasa Riječke nadbiskupije. 

– Nije se lako naviknuti na to i zato je važno ne okretati glavu od siromaha. Ono što papa govori, osim što nas poziva da ne okrećemo glavu od siromaha, je i da proširimo malo svoj pogled jer siromasi nisu samo oni koje vidimo na ulici, nego siromaštvo ima puno oblika, istaknuo je Mate Uzinić, riječki nadbiskup., piše HRT