Nadin se sjeća svoje žrtve u Domovinskom ratu

Nadin se sjeća svoje žrtve u Domovinskom ratu

Dan nakon strašnog zločina u Škabrnji agresor je 1991. počinio zločine i u samo nekoliko kilometara udaljenom Nadinu. 

Paravojne srpske postrojbe i pripadnici JNA ubili su 14-ero civila, a ostale protjerali. Poginula su petorica branitelja, tri osobe su nestale. Malo mjesto danas se sjeća svoje žrtve u Domovinskom ratu. U Nadinu je reporterka HTV-a Katina Vrsaljko koja se javila u Vijesti te rekla kako je na današnji dan prije 32 godine malo ravnokotarsko selo Nadin doživjelo strašan zločin.

– Samo dan nakon neviđenog pokolja u Škabrnji, agresori su upali u Nadin i ubili 14 civila. Protjerali su preživjele mještane, a selo zapalili i opljačkali. Okupljaju se na današnji dan obitelji žrtava, branitelji iz čitave Hrvatske, mimohod će krenuti prema crkvi sv. Ante gdje se održava misa za sve nestale i poginule branitelje te za žrtvu Zagrada i Nadina, rekla je Vrsaljko.

Mimohod ide prema spomen obilježju gdje će izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće.

Nadinski branitelj Željko Vrsaljko prisjetio se svih događaja te rekao je kako je tog dana bilo jako teško.

– Teška je bila sama spoznaja kad smo shvatili da je Škabrnja pala, koja je nama bila jedina veza sa Zadrom. Tada smo bili svjesni da smo ostali u obruču mi i jedan određeni dio civila koje smo morali izvući i probiti se kroz taj obruč. Nekako je sve dobro po nas tada završilo. Nismo bili profesionalni vojnici, učili smo se u ratu, rekao je., piše HRT