Marko jurio gradom 111 km/h. Sutkinja: Neću ga kazniti, ništa se nije dogodilo

Marko jurio gradom 111 km/h. Sutkinja: Neću ga kazniti, ništa se nije dogodilo

Marko je snimljen kako vozi automobilom brzinom od 111 kilometara na sat u naselju gdje je dopupštena brzina 60 kilometara.

Nikša je pak vozio brzinom od 110 kilometara na sat tamo gdje je ograničenje 70 km/h, a Tomislav je jurio 97 kilometara na sat na mjestu gdje je brzina prometnim znakom ograničena na 60 kilometara.

Sva tri su slučaja iz Zagreba i sva tri su protekli tjedan završila nepravomoćnim presudama na Općinskom prekršajnom sudu. Zašto je to uopće vijest, sigurno se pitate? Pa zato što Marko ne mora platiti nikakvu kaznu, niti troškove postupka, a Nikša i Tomislav moraju.

Uputio prigovor

Prema presudi, Marko (28) je u lipnju u 23:11 sati u Zagrebu upravljao osobnim automobilom Avenijom Marina Držića u smjeru juga kod Slavonske avenije brzinom od 111 km/h, gdje je postavljenim prometnim znakom dopuštena brzina od 60 km/h.

Uputio je prigovor na policijsku prijavu te je zamolio sud da bude blag kod kažnjavanja, jer je nezaposlen i pomažu ga roditelji, a vozačka mu treba jer bi uskoro trebao dobiti posao.

“Uzimajući u obzir da ovim prekršajem nisu nastupile teže štetne posljedice, sud je okrivljeniku izrekao opomenu, a s obzirom da sve upućuje da se radi o lakom obliku prekršaja drži da su se stekli uvjeti za izricanje mjere upozorenja bez kažnjavanja”, naglasila je sutkinja u presudi.

Nikša (40) je pak u travnju u 22:43 sati u Zagrebu, upravljajući vozilom Slavonskom avenijom u pravcu istoka, kod Sachsove ulice, vozio brzinom od 110 km/h tamo gdje je prometnim znakom dopuštena brzina ograničena 70 km/sat.

Sutkinja je tog zagrebačkog odvjetnika proglasila krivim i kaznila s 200 eura plus 40 eura troškova prekršajnog postupka, premda mu je sud “kao olakotnu okolnost uzeo priznanje na ispitivanju i njegovu dosadašnju prekršajnu nekažnjavanost, dok otegotnih okolnosti nije našao”.

Žalba policije?

Tomislav (36) je siječnju u 03:57 sati u Zagrebu upravljao vozilom Ilicom brzinom od 97 km/h koja je za 37 km/h bila veća od dopuštene. Kažnjen je s 80 eura, a sutkinja je navela kako je kazna ispod minimalne jer je “priznao prekršaj, iskazao žaljenje i prekršajno je nekažnjavan, dok otegotnih okolnosti sud nije našao”.

Marko je, dakle, u naselju vozio 51 km/h više od dopuštenog i ne mora platiti baš ništa. Nikša je ‘prećerao’ za 40 km/h i mora platiti ukupno 240 eura. Tomislav je prenaglio za 37 km/h i platit će 80 eura kazne. Svi su prekršajno nekažnjavani i nemaju otegotnih okolnosti.

Na koju je ‘foru’ onda Marko, koji je vozio najbrže, zaradio samo opomenu – ostat će vječni misterij hrvatskog pravosuđa. Osim ako se zagrebačka Policijska uprava ne odluči žaliti Visokom prekršajnom sudu na tu presudu., doznaje danica.hr