Radin: Stipu Mlinarića mogu razumjeti, ali ne i opravdati

Radin: Stipu Mlinarića mogu razumjeti, ali ne i opravdati

Potpredsjednik Hrvatskog sabora iz redova talijanske nacionalne manjine Furio Radin u Novom je danu s Mašenkom Vukadinović komentirao aktualne teme.

Posjet talijanske premijerke Giorgije Meloni njen je prvi posjet Zagrebu i ujedno prvi posjet jednog talijanskog premijera Hrvatskoj u više od 20 godina.

“To što dolazi gospođa Meloni je nešto posebno. Ona je prva premijerka koju je Italija imala u svojoj povijesti. Nisam ju nikada upoznao i iskoristit ću ovu priliku da to učinim i da porazgovaramo”, kazao je Radin dodajući: “Ona pripada desnici, ali govorimo o desnom i lijevom koji više ne postoje pa to više nije ni toliko bitno.”

Jedna od glavnih tema zasigurno će biti uvođenje privremenih graničnih kontrola, kako na talijansko-slovenskoj, tako i na slovensko-hrvatskoj granici, kao i mogućnost zajedničkih graničnih patrola na onoj najkritičnijoj, hrvatsko-bosanskoj, koja je u isto vrijeme i granica Schengenskog prostora”, kaže.

Osvrnuvši se na ekonomske usporedbe Hrvatske i Italije, najviše je komentirao činjenicu da Hrvatska trenutno ima bolji kreditni rejting od Italije: “Dug je stara boljka Italije, a i stara boljka nekih vrlo bogatih država. Uzmimo saveznu državu Kaliforniju. Imala je jedan od najvećih dugova, ali ti dugovi su bili pokriveni od federacije i zato sam ja eurofil i zalažem se za europsko sjedinjenje.”

“Kreditni rejting je dobra stvar zato što privuče investicije, ali nemojmo se zavaravati. U Italiji se živi puno bolje nego u Hrvatskoj”, dodao je.

Za kraj je komentirao Dan sjećanja u Vukovaru i sve kontroverze kojima svjedočimo posljednjih dana: “Dobro surađujem s Pupovcem, a osim toga i cijenim pripadnike srpske zajednice koji su ostali ovdje i doprinijeli razvoju Hrvatske. To što Pupovac želi otići u Vukovar treba cijeniti, a s druge strane, gospodin Mlinarić se puno napatio u Domovinskom ratu i to je stvar za razumijevanje, a ne za opravdanje. Molio bih ga da bude konstruktivan i da napokon taj rat završimo. Mnogi imaju tendenciju da nastavljaju rat drugim sredstvima”, kazao je.