Bauk: “Imao je i Matić, poput Anušića, ratni put pa su protiv njega digli plinske boce”

Bauk: “Imao je i Matić, poput Anušića, ratni put pa su protiv njega digli plinske boce”

Saborski zastupnik SDP-a, Arsen Bauk, gostovao je u Novom danu kod Mašenke Vukadinović gdje je komentirao ovogodišnji Dan sjećanja u Vukovaru.

Bauk kaže kako će je otkazivanje polaganja vijenaca u Dunav od strane SDSS-a dokaz da su se okolnosti promijenile, na gore. “Ja se sjećam kako je Pupovac, zajedno s a sa cijelom Vladom, bio u koloni 2013. godine, u onoj koja se zaustavila. Ova cijela priča me podsjeća na to, ali ne u toj mjeri kao tada”, rekao je.

Napominje kako je po Ustavu u Hrvatskoj dozvoljena sloboda kretanja, a jedino policija može nešto zaustaviti, odgovarajući na prijetnje iz Domovinskog pokreta da će fizički zaustaviti Pupovca u polaganju vijenca. “Sigurno je da i Vlada želi izbjeći okupljanje većeg broja građa čije bi okupljanje moglo imati veće konotacije”, dodao je.

“Činjenica je da je jedina stranka kojoj je u zadnjih mjesec dana rastao rejting, od kada je počelo sve ovo, bio DP. Dakle, dok god ima građana kojima su opredjeljenje ovakve teme, do tada će toga biti”, napomenuo je.

Smatra kako je uloga HOS-a u ratu puno manja od pozornosti kolika im se sada, nakon 30 godina, pridaje. “Daje im se prevelika pozornost upravo zbog grba koji se veže za ustaški režim”, rekao je dodavši kako se zakon o pozdravu za dom spremni ne primjenjuje.

O novom ministru obrane kaže da su okolnosti odlaska Banožića bile dramatične. “On je u političkom smislu prošlost, trebao je otići prije zbog puno drugih razloga. On ima pravo povratka u službu, no pitanje je može li svjesno izraziti svoju volju. Anušić je već na prvom saslušanju u Saboru postavio granice i povukao se u smislu svojih izjava o Frani Barbarići i Miloradu Pupovcu“, kazao je.

Što se tiče odnosa s predsjednikom Milanovićem, kaže da to treba tek vidjeti. “Imao je i Fred Matić, poput Anušića, ratni put i još je bio u logoru, pa mu to nije pomoglo da njegovi suborci protiv njega dignu plinske boce”, podsjetio je.