Ugledni psihijatar analizirao Penavin plakat: Narodu je pUn kUfer konstantnog prozivanja Hrvata kao genocidnog naroda

Ugledni psihijatar analizirao Penavin plakat: Narodu je pUn kUfer konstantnog prozivanja Hrvata kao genocidnog naroda

Ugledni psihijatar dr. Herman Vukušić oglasio se na fb-u:

“PSIHIJATAR ANALIZIRA VUKOVARSKI PLAKAT

U “ratu plakatima” povodom obilježavanja Dana sjećanja na Vukovar, a koji traje već nekoliko dana, novinari jednog portala pozvali su nekoliko nagrađivanih hrvatskih dizajnera da daju svoje mišljenje.

Pa tako spomenuta, a odreda sve mlada gospoda, gotovo jednoglasno izriču svoj stav kako su sa pozicije njihove struke oba plakata dizajnerski promašaj, s tim da je Penavin uz to i čista politička provokacija.

Jedan od njih ide tako daleko da i propitkuje duševnu stabilnost autora plakata i otvoreno kaže:

“Ovo bi više trebali analizirati psihijatri nego struka”

Premda mladi stručnjak u prethodnoj rečenici naizgled misli na oba plakata, dojam koji cijeli tekst ostavlja jest da je Penavin plakat ružan, problematičan i provokativan, dok “plakat Ministarstva branitelja ispravlja gluposti prvog, ali da je to i dalje loše napravljeno”.

Pa, evo, sada će jedan psihijatar komentirati Penavin plakat, pogotovu njegove “gluposti”, i to bez ikakove skrivene političke motivacije. Oni koji prate moj FB znaju da sam neke Penavine poteze javno kritizirao.

Naravno da je Penavin plakat poruka, ali ne politička, već poruka koja predstavlja odraz stanja svijesti jednog nemalog dijela nacije kojem je prekipjelo da se svaki element demokršćanstva i patriotizma proglašava desničarenjem, a u nekim slučajevima i kaznenim djelom.

Istaknuto mjesto 27 slova abecede na plakatu nije nikakav ustašluk, već jasna poruka da je narodu pUn kUfer konstantnog prozivanja Hrvata kao genocidnog naroda temeljem jedne kratke povijesne epizode, a o kojoj se kod nas priča poglavito jednostrano, ponajprije od onih koje smeta samo postojanje spomenutuog slova i onih koji su pre(t)plaćeni na vječnu ulogu žrtve.

Nemir i podjele koje po kritičarima ovaj plakat izaziva, a koje nisu poželjne na Dan sjećanja, postoje samo u glavama onih koji su zadovoljni s ovom i ovakvom Hrvatskom.

Da se svi poginuli i mučki likvidirani branitelji Vukovara ove subote mogu ustati iz svojih grobova i da vide za što su dali živote, mislite li da bi nam poručili da šutimo ili da dignemo glas u njihovo ime za bolju Hrvatsku kakvu su oni željeli izboriti?

A kada već govorim o našim poginulim herojima, po bratiću ovog psihijatra zove se zrakoplovna baza HV-a u Zemuniku Donjem, “Pukovnik Mirko Vukušić”.

Par dana prije nego što će poginuti sa još tri hrvatska ratnika u papirnatom avionu (Marko Živković, Ivan Plazibat i Rade Griva) moj Mirko me zvao iz rodnih Vinkovaca i rekao sljedeće:

“Heja, ovdje sve gori i nitko ne zna što će biti, a da nema HOS-ovaca sve bi već palo!”

Danas ovu postrojbu i njihovu heraldiku sam vrh hrvatske vlasti javno baca u smeće, a mladež se hapsi zbog njihovih oznaka i pjevanja njihovih pjesama.

Mogao bih traktate pisati o razlozima zašto je Penavin plakat za mnoge “pogodak u sridu”, a za ništa manji broj drugih izvor noćnih mora, ali mislim da sam bio dovoljno jasan.

Onome tko ne razumije što sam napisao neće pomoći niti psihijatar…..”, napisao je dr. Vukušić.