Što u sebi krije sok kiselih krastavaca i zašto ga piju neki sportaši?

Što u sebi krije sok kiselih krastavaca i zašto ga piju neki sportaši?

Neki sportaši i fizički aktivni ljudi, kako bi spriječili grčeve i umanjili posljedice umora, piju sok od fermentiranih kiselih krastavaca. Većina nutricionista se slaže da je potrebno više istraživanja fokusiranih na potencijalno blagotvorno djelovanje ovakvih pića na fizičko zdravlje, piše portal RTS.

Provedene su i studije koje su pokazale da sok od fermetieranih kiselih krastavaca može biti koristan i za smanjenje grčeva u nogama i kod iscrpljenosti. Također, može pomoći kod naglih skokova i padova razine šećera u krvi. Koliko je zapravo zdravo piti sok od fermetiranih kiselih krastavaca? Riječ je, zapravo o tekućini koja ostane u staklenci nakon što pojedete sve kisele krastavce, prenosi RTS.

Najčešće, komercijalno napravljeni sastojci soka od kiselih krastavaca uključuju vodu, morsku sol i ocat, a ponekad i češnjak, papar u zrnu, bilje i/ili začine.

Pravi, fermentirani kiseli krastavci se prave u rastvoru koji je vrlo slan, ali ne sadrži ocat. Sol pomaže u transformaciji šećera u krastavcima putem fermentacije.

Većina standardnih kiselih krastavaca i njihovih sokova imaju visok sadržaj natrija i sadrže kalij i vodu, ali im inače nedostaju hranjive tvari.

Sami kiseli krastavci sadrže neke vitamine i antioksidante, kao što su vitamin A i E.

Fermentirani kiseli krastavci također potiču rast probiotičkih bakterija, koje imaju višestruke prednosti. Sok od fermetiranih krastavaca također osigurava malo kalcija, kalija i magnezija.

Prema određenom broju znanstvenih studija, sok od kiselih krastavaca može pomoći u smanjenju grčeva u nogama uzrokovanih dehidracijom.

Iako postoji mnogo potencijalnih uzroka grčeva u nogama, oni su često povezani s gubitkom tekućine i elektrolita ili nekim drugim poremećajima.

Gubitak tekućine je posebno izražen nakon intenzivnog vježbanja, zbog pojačanog znojenja.

Usprkos tome što su neki sportaši naveli da su osjetili poboljšanje od soka od fermentiranih krastavčića, u smislu smanjenja grčeva, rezultati studija su generalno – pomiješani.

Postoje dokazi da ispijanje malih količina (oko jedan mililitar po kilogramu tjelesne mase) prije vježbanja može pomoći u smanjenju trajanja grčeva mišića, ali i oni koji ukazuju da to nije pravilo.

U jednoj studiji, od 337 anketiranih atletskih trenera, 63 (19 posto) je izjavilo da su davali sok od krastavčića svojim sportašima kako bi spriječili grčeve mišića povezane s vježbanjem. Studija je otkrila da je većina izjavila da su dali instrukcije sportašima da unesu 70 do 200 mililitara soka oko 30 do 60 minuta prije vježbanja.

Nakon što su istraživači analizirali efekte konzumiranja zaključili su: „Unošenje malih količina soka od fermentiranih krastavaca, s vodom prije vježbanja, verojatno neće utjecati na atletske performanse ili termoregulatorne varijable.“

Drugo ispitivanje analiziralo je sposobnost soka od kiselih krastavca da pomogne u smanjenju grčeva koji se mogu javiti kod ljudi s cirozom. Istraživači su imali 82 pacijenta s cirozom koji su patili od grčeva mišića, i koji su u malim količinama poli sok od fermentiranih krastavaca ili vodu iz slavine na početku grčeva, a 74 je završilo ispitivanje.

Otkrili su da „pijuckanje soka od krastavca poboljšava stanje kod ozbiljnih grčeva i to bez neželjenih efekata“.

Međutim, jedna posebna studija iz 2014. godine došla je do drugačijih rezultata. Ključni zaključak studije glasio je: „Unošenje malih količina soka od fermentiranih krastavčića može biti neefikasno u ublažavanju grčeva u mišićima povezanim s vježbanjem i elektrolitima, a kao posljedica nedovoljne količine iona natrija i kalija ili uslijed neravnoteže tekućine.

Ipak, još jedan od zaključaka bio je da „vjerojatno možete spriječiti grčeve tako što ćete piti dovoljno vode tijekom dana i jesti hranu bogatu hranjivim tvarima, ali ako radite nešto poput treninga izdržljivosti, slani sokovi, među je kojima i onaj od krastavčića, mogu biti dobar način da ostanete hidrirani“.

Prema istraživačima, ispijanje napitaka s visokim sadržajem natrija i elektrolita može prouzrokovati proširenje volumena krvi što može omogućiti sportašima da se znoje brže i da vježbaju s većim protokom krvi u koži, što omogućava da se duže vježba. Ovo bi potencijalno moglo spriječiti prijevremeni zamor pomažući u reguliranju osnovne temperature tijela.

Istraživači objašnjavaju da je „evidentno da neki sportaši mogu duže da vežbaju – kada unose napitke koji sadrže natrij“.

Dok neki stručnjaci brinu da bi sok od krastavaca mogao pogoršati dehidrataciju, jedna od gore navedenih studija otkrila je da ne pogoršava hipertoničnost izazvanu vježbanjem (napetost mišića) niti izaziva hiperkalemiju (visok kalij). Međutim, konzumiranje malih količina soka, također nije u potpunosti nadoknadilo elektrolite i gubitke tekućine. Pravi domaći kiseli krastavci se prave, između ostalih načina i procesom fermentacije, koji stvara zdrave mikrobe (probiotike) koji mogu pomoći u održavanju zdravlja crijeva i probavi.

Usprkos tome što ima visok sadržaj natrija pa može uzrokovati zadržavanje vode i nadimanje, s druge strane, postoje neki dokazi da jedenje fermentirane hrane, uključujući kisele krastavce zajedno s njihovim sokom, može pomoći u usporavanju procesa pražnjenja želuca, što dovodi do osjećaja sitosti i podržava druge metaboličke procese, što može imati veze s mršavljenjem.

Iako je najbolje konzumirati fermentirani sok od kiselih krastavaca, opcija napravljena s octom također je korisna i može pomoći kod osjetljivosti na inzulin.

Određene studije su otkrile da ocat uzet prije obroka može koristiti osobama s metaboličkim problemima i dijabetesom tipa 2 tako što pomaže pri unosu glukoze (šećera) u mišićima. Također, postoje dokazi da konzumiranje octa može biti od pomoći za održavanje zdrave tjelesne težine.

Pošto može dovesti do bolje hidratacije (kada se konzumira u malim količinama) i pomoći kod upravljanja šećerom u krvi, potencijalno može spriječiti i komplikacije vezane za metaboličku disfunkciju, što može uključivati oštećenje bubrega, srca i jetre.

Mamurluk i kiseli sok

Ako možete popiti barem pola čaše nakon burne noći, možda ćete primijetiti da sok od fermentiranih krastavaca smanjuje simptome poput glavobolje, umora i žgaravice…

To je zbog njegove sposobnosti da nadoknadi izgubljene elektrolite i tekućinu. Neki spekuliraju da je povećana potreba za solju i mineralima razlog tome što trudnice žude za sokom od kiselih krastavaca, posebno ako imaju simptome mučnine, nadimanja i umora, koji su česti i tijekom mamurluka.

Istraživanja pokazuju da sok od kiselih krastavaca sadrži antioksidante koji mogu pomoći u borbi protiv oštećenja koja sa sobom nose slobodni radikali i razne bolesti. Pored toga, sok od fermentiranih krastavaca je probiotičko piće, a znamo da probiotici štite mikrobiom crijeva.

Mogući negativni efekti

Iako to ovisi od osobe i brojnih faktora, kao što su razhina hidratacije i fizičke aktivnosti, neki znanstvenici savjetuju da ne pijete sok od kiselih krastavaca zbog zabrinutosti u vezi s visokim nivoom natrija.

Slana pića mogu biti problematična za određene ljude, poput onih koji imaju visok krvni tlakk, tako da ove vrste pića treba izbjegavati ako je vaša prehrana bazirana na namirnicama s niskim sadržajem natrija. Ministarstvo poljoprivrede SAD-a preporučuje da odrasli konzumiraju do 2.300 miligrama natrija dnevno.

Moguće je da pijenje soka od fermentiranih krastavaca može izazvati reakcije uključujući težu rehidraciju, trbušne tegoba, mučnine i probleme s krvnim tlakom.

Drugi problem je to što redovito konzumiranje slane hrane i pića izgrađuje višu „toleranciju“ na okus soli, čineći da sve više žudite za slanim obrocima.