Poginuo u sudaru s Banožićem: Obitelj preminulog ima pravo na odštetu od najmanje 120 tisuća eura….

Poginuo u sudaru s Banožićem: Obitelj preminulog ima pravo na odštetu od najmanje 120 tisuća eura….

– Koliko su ti novčani iznosi pravični, neka svako prosudi sam posebno imajući u vidu inflaciju protekle tri godine kao i ostvarenu dobit osiguravajućih društava – rekao je Medak

Obitelj tragično preminulog Gorana Šarića (40) oprostila se od njega u ponedjeljak na groblju u Privlaci. Šarić je poginuo nakon prometne nesreće u subotu ujutro nakon što je bivši ministar obrane Mario Banožić preticao tegljač i udario u kombi za čijim je volanom bio Goran.

Policija još uvijek nije ispitala Banožića koji se nalazi u bolnici. Policija još nije podignula kaznenu prijavu protiv njega, a nakon što se prikupe sve informacije i podnese odgovarajuća presuda obitelj Šarić ima pravo na naknadu štete od najmanje 120 tisuća eura.

– Šteta koja se nadoknađuje obitelji poginulog vozača nadoknađuje se iz osnova osiguranja vlasnika vozila. Visina štete određena je orijentacijskim kriterijima Vrhovnog suda RH, a koja je 2020. godine znatno povećana i to za 50 posto u odnosu na 2002. godinu kada su ti kriteriji objavljeni. Međutim, i dalje se radi po mom mišljenju o izrazito niskim iznosima – izjavio je za Jutarnji list odvjetnik Mario Medak dodajući kako po tim kriterijima duševna bol zbog smrti bliskog srodnika ‘nadoknađuje se u visini od oko 41.000 eura po osobi’. Dodaje kako, ako je poginula osoba imala braću i sestre te ako su oni živjeli s preminulim u istom kućanstvu, oni ostvaruju pravo na oko 15 tisuća eura naknade štete po osobi.