Ivica Roko za govornicu izašao u HOS majici: Može li na Stradunu nastupiti Thomspon …

Ivica Roko za govornicu izašao u HOS majici: Može li na Stradunu nastupiti Thomspon …

Kontroverzni gradski vijećnik Grada Dubrovnika, Ivica Roko čija Kandidacijska lista grupe birača ima dva mandata u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika, za govornicu je izašao u majici sa znakovljem HOS-a, zbog čega je u vijećnici bilo burno, pa i podignutih tonova. , piše dubrovački dnevnik

Srđev Đuro Capor je prijavio povredu poslovnika zbog majice vijećnika za koju kaže kako je uvredljiva i zatražio da se naloži vijećniku uklanjanje majice, ili da zaštitar izvede vijećnika. 

Predsjednik Vijeća Marko Potrebica je kazao da isto nije primijetio, kao i da nije shvatio o kojem se vijećniku radi niti o kojem se simbolu radi. 

Nakon toga za govornicu je izašao vijećnik Ivica Roko u majici HOS-a i pitao može li na Stradunu nastupiti Thompson. 

Gradonačelnik Mato Franković je odgovorio kako je trenutno zbog bolesti u obitelji Marka Perkovića to nemoguće, a zatim se osvrnuo na majicu i izjave Capora.

„Znakovlje svih postrojbi u RH koje su djelovale aktivno braneći ovaj grad, pa i 6. prosinca 1991. godine, a ujedno je to i ta postrojba, dobrodošlo je i prihvatljivo za hrvatsko društvo i naš grad. Tog 6. prosinca kad nam je bilo teško, nisu nam smetali ti i takvi simboli”, kazao je Franković, a onda se osvrnuo i na ustaštvo. 

„Svaki simbol koji korespondira s ustaštvom, što je loše nasljeđe hrvatskog naroda i što po ničemu ne odgovara demokratskom uzusu i časnom Domovinskom ratu, moramo maknuti sa strane. Simbole ratnih postrojbi poštujemo i častimo, a sve ono što na bilo koji način korespondira s ustaštvom mi preziremo jer to ništa dobro nije donijelo hrvatskom narodu nego ga je samo podijelilo“, izjavio je Franković.

Potrebica je napomenuo kako je zastava HOS-a legitimna kao i zastava svake druge postrojbe u Domovinskom ratu, kazao je kako znak HOS nije jednako ustaštvu i veličanju Ante Pavelića, pa zaključio kako će u svojoj političkoj karijeri podupirati ljude koji su bili pripadnici HOS-a da nose svoje uniforme i da se ističe njihovo znakovlje. Međutim, dodao je kako je vijećnik Roko oblačenjem ovakve majice želio pridobiti pažnju što je i uspio, kao i da to ne treba biti fokus rasprave. 

„Prvo, mogu samo potvrditi kako se korištenje bilo kakvog znakovlja povezanog s Drugim svjetskim ratom i ustašama neće se tolerirati. Nikakvo sjeme iz bilo kakvog režima iz Drugog svjetskog rata neće biti ovdje. No dok sam ja predsjednik Gradskog vijeća nikad nitko neće biti sankcioniran zbog HOS-ovih oznaka. To su ljudi koji su u kontinuitetu branili i stvarali hrvatsku državu.

Zastava postrojbe HOS-a je legitimna zastava u zastavama postrojbi. Dok je to tako, do kraja svog političkog djelovanja branit ću pravo onih koji su stali na branik domovine, a nisu pobjegli, da nose uniformu koju su nosili“, kazao je Potrebica. Izjavio je da je Pavleićev režim loš, da je zločinački i da je Hrvatsku vodio u propast. 

Potrebica je odredio stanku u trajanju od 15 minuta kako bi se raščistila situacija, nakon čega je sjednica nastavljena. 

Roko je bez sankcije sa sjednice otišao nakon postavljenog pitanja, kao što i obično radi. Sa sjednice su otišli i vijećnici stranke Srđ je grad.