Golemo klizište urušilo pola Jakuševca, Tomašević o svemu šuti

Golemo klizište urušilo pola Jakuševca, Tomašević o svemu šuti

Screenshot facebook Inicijativa za Jakuševec

Aktivist Ratko Bedeković koji 50 godina živi na Jakuševcu nikada nije doživio ništa slično

Golemo klizište promjera nekoliko desetaka metara u subotu se otvorilo na zagrebačkom odlagalištu otpada Jakuševec Prudinec. Da se na odlagalištu događa nešto čudno, stanovnici novozagrebačkih kvartova najprije su osjetili jer se kvartovima širio nesnosan smrad. Aktivist Ratko Bedeković koji 50 godina živi na Jakuševcu nikada nije doživio ništa slično.

-Primijetili smo da se događa nešto čudno u subotu popodne. Nije se ništa čulo, samo se osipalo, vjerojatno zato što se odlaže velika količina biootpada i nije drenirano kako treba. Da je netko u tom trenutku bio na vrhu brda s bagerom ili kamionom, poginuo bi – govori Bedeković.

Ovakvo klizište na Jakuševcu ne pamti ni Josip Pavlović iz Udruge ekologija grada.

– Pretpostavljam da je sve posljedica protuzakonitog upravljanja s Jakuševcem. Najveći je problem što Grad i Zagrebački Holding šute a po Zakonu o gospodarenju otpadom trebali su obavijestiti javnost o incidentu, mogućem, zagađenju i koracima koji su poduzeti da se problem sanira- navodi Pavlović te dodaje kako se prilikom ovakvih situacija oslobađaju štetni plinovi poput metana, merkaptana i sumporovodika.
poster

Iz Državnog ispektorata Večernji doznaje kako su na terenu od subote građevinska ispekcija, ispekcija zaštite na radu i zaštite okoliša te utvrđuju što se dogodilo, a rezultati bi trebali biti poznati kroz dan, dva.

Što se događa na Jakuševcu i zašto o svemu nisu obavijestili Zagrepčane iako za odron znaju od subote, upitali su Grad i Zagrebački holding, a njihov će odgovor objaviti čim ga zaprime, piše Večernji.hr.