DORH ipak sumnja: Policija će morati istražiti kako su i kada u bolnici Banožiću vadili krv…

DORH ipak sumnja: Policija će morati istražiti kako su i kada u bolnici Banožiću vadili krv…

Banožić, prema nalazu, u krvi nije imao alkohola i droge • Još nema kaznene prijave • Nezadovoljan vještak vraćao policiju na očevid, a svjedočenje vozača kamiona moglo bi ispasti iz sudskog spisa

“Povodom informacija objavljenih u medijima vezano za radnje provedene u bolnici i od drugih osoba, naložit će nadležnoj policijskoj upravi provođenje izvida radi provjere njihove točnosti”. DORH je, dakle, naložio policiji da istraži neslužbene navode da je u prvom uzorku krvi koja je izvađena Banožiću ipak bilo alkohola! To je, slažu se stručnjaci s kojima smo razgovarali, krajnje neuobičajena praksa., pišu 24sata

Navodi o alkoholu u Banožićevoj krvi stigli su iz bolničkih i policijskih izvora, u ponedjeljak je tako više sugovornika potvrdilo da je kod Banožića u prvom uzorku krvi ipak bila zabilježena određena količina alkohola od 0,29 promila (ili 0,21, kako je kasnije objavio portal Telegram). Znakovito je također da se u priopćenju DORH-a navodi da su oni 13. studenoga 2023., tijekom poslijepodnevnih sati, zaprimili rezultate toksikološkog vještačenja, no ipak nisu reagirali na upite novinara niti demantirali navode s kojima smo ih u to isto vrijeme upoznavali.

Tako nam je iz više izvora potvrđeno da je Banožiću toga jutra, u 6.45 sati, na Hitnom prijemu u vinkovačkoj bolnici izvađena krv kako bi mu se odredila krvna grupa, u slučaju da mora primiti krv, ali i da bi se utvrdilo ima li alkohola u krvi, što je liječnicima vrlo bitan podatak ako počne značajnije krvariti ili mora biti podvrgnut operaciji i uspavljivanju.

Prema onom što tvrdi naš sugovornik, tek su tamo, između 13 i 14 sati, Banožiću službeno uzeti uzorci krvi i urina te poslani na vještačenje u Centar “Fran Vučetić” u Zagrebu. Dakle, sedam sati nakon nesreće. Prema pisanju Telegrama, sad već bivši ministar večer prije nesreće bio je na druženju koje je potrajalo do kasno u noć. Samo nekoliko sati nakon toga, rano ujutro u subotu, krenuo je u lov. Na tom putu skrivio je prometnu nesreću u kojoj je poginuo otac dvoje djece.

Sudski vještak za promet Goran Husinec smatra kako toksikološko vještačenje ima veću težinu od testiranja u bolnici.

– Državno odvjetništvo koristi takvu formulaciju kad je čovjek čist, odnosno kad je vozač na 0,0 promila alkohola u organizmu i kad nije imao nikakvih droga. Je li netko lagao ili su varali, to zna samo Bog. S druge strane pak, sud uzima u obzir da alkohol utječe na sposobnost vožnje kad je 0,5 promila i više. Kad je ispod te granice, sve je stvar toksikologa i njegove analize. On uzima sve faktore u obzir i daje svoj sud tako da ne postoji jasna granica u tom dijelu utjecaja. Također, toksikološko vještačenje ima veću težinu od testiranja u bolnici – rekao nam je Goran Husinec.

Sumnja oko čitave istrage

Treba istaknuti i napomenu u priopćenju da Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru još nije zaprimilo kaznenu prijavu Policijske uprave vukovarsko-srijemske zbog, kako je objavljeno, “sumnje da je kršenjem prometnih propisa izazvao prometnu nesreću, protiv 44-godišnjeg vozača će Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru biti podnesena kaznena prijava za kazneno djelo Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu”.

– Dodatno, ovo je državno odvjetništvo obaviješteno od Policijske uprave vukovarsko-srijemske, Postaje prometne policije Vinkovci, da su na traženje vještaka koji je prisustvovao očevidu ponovno izašli na mjesto događaja radi dodatnih mjerenja. Državno odvjetništvo će nastaviti s provođenjem zakonom propisanih hitnih dokaznih radnji radi donošenja državnoodvjetničke odluke u ovom predmetu – navode u priopćenju.

Sumnje oko čitave istrage pobuđuju još neki detalji. Naime, iako je riječ o teškoj prometnoj nesreći u kojoj je život izgubila jedna osoba, a druga zadobila teške i po život ozbiljne ozljede, iznimno prometna cesta na kojoj se to dogodilo bila je u prometu još sljedeća dva sata!

Željko Marušić s Prometnog fakulteta u Zagrebu tvrdi da je kod osiguranja dokaza vezanih uz prometnu nesreću koju je u subotu ujutro izazvao Banožić napravljen veliki propust.

– Dežurni istražitelj je trebao u koordinaciji s Hitnom pomoći osigurati dokaze vađenjem krvi odmah. Iz krvi alkohol eksponencijalno opada s vremenom i taj podatak više nije vjerodostojan. Kao drugo, nisu osigurali dokaze. Nepojmljivo mi je da cesta nije bila zatvorena. Zatvorili su je naknadno. Nisu osigurali pravodobno sve dokaze, ali mislim da je ipak dovoljno ispitano. Vozač kamiona kojega je ministar pretjecao, po tahografu, vozio je 78 km/h. Po mojoj procjeni, ministar je vozio između 90 i 95 km/h u trenutku sudara – rekao je Marušić za HRT.

Nadalje, nakon što je Banožić prevezen u osječku bolnicu, informacije o njegovu zdravstvenom stanju se mijenjaju. U trenutku kad je primljen u vinkovačku bolnicu, odmah nakon nesreće, Banožić je bio kontaktibilan i svjestan, kako je rekao ravnatelj Opće bolnice Vinkovci Krunoslav Šporčić. Međutim, ubrzo postaje životno ugrožen, polusvjestan, nekontaktibilan u smislu da ga se može ispitati o okolnostima nesreće. Stoga kod njega u bolnicu ne odlazi zamjenica ŽDO-a koja obavlja očevid kako bi ga ispitala, ne odlazi ni policija, jer on se nalazi na intenzivnom odjelu pod stalnom prismotrom liječnika. No do Banožića ipak dolazi ministar branitelja Tomo Medved koji je, kako je istaknuo premijer Andrej Plenković, posjetio Banožića i izvijestio ostale o njegovu stanju.

Iskaz svjedoka ispada iz spisa

Uz to, nakon što je priopćeno da je tegljačem koji je pretjecao Mario Banožić upravljao državljanin Srbije koji je ispitan i pušten, s obzirom na to da je riječ o službenoj bilješci, ona će, navodi Jutarnji list, u jednom trenutku “ispasti iz spisa” i neće se moći koristiti kao dokaz. Zapisnik o ispitivanju svjedoka od strane policije, odnosno tzv. službena bilješka, neće se moći koristiti kao zakoniti dokaz u budućem kaznenom postupku protiv Banožića zato što Zakon o kaznenom postupku propisuje da svjedok mora biti ispitan na zakonom propisani način, odnosno državni odvjetnik treba dati prijedlog sucu istrage za provođenje dokazne radnje ispitivanja svjedoka.

– Upravo s obzirom na to da se radi o stranom državljaninu, koji se pritom bavi zanimanjem zbog kojeg je već sad osnovano pretpostaviti da će biti teže dostupan pravosudnim tijelima u Hrvatskoj, kao što bi ovdje bio slučaj, bilo je ne samo moguće sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, nego i uputno ga radi probitka, ekonomičnosti i efikasnosti samog potencijalnog kaznenog postupka ispitati odmah nakon same prometne nesreće, odnosno u što je moguće kraćem roku upravo radi fiksiranja tog dokaza personalnog karaktera, bitnog radi utvrđivanja svih okolnosti i dinamike događaja jer proizlazi da je on u biti jedini svjedok. Taj način ispitivanja svjedoka i fiksiranje personalnog dokaza kroz dokazno ročište nije neuobičajen, posebice kad se radi o osobama koje su strani državljani, na prolasku su kroz Hrvatsku i napustit će njezin teritorij, a trebat će ih zbog potreba kaznenog postupka ispitati u svojstvu svjedoka zbog saznanja kojima raspolažu – poručila je za Jutarnji bivša tužiteljica i odvjetnica Dubravka Krklec.

U svojoj izjavi koju je dala zamjenica državnog odvjetništva stoji da je Banožić u trenutku nesreće pretjecao kamion, no spornog kamiona više nije bilo na cesti tijekom očevida. On je odveden na obližnje ugibalište, vozač je saslušan u policiji i pušten. Neslužbeno se doznaje da na cesti nije bilo tragova kočenja ni s jedne strane – dakle nisu kočili ni poginuli vozač kombija ni Mario Banožić u svom terencu, a to govori da nastradali vozač nije uopće stigao stati na kočnicu ugledavši ispred sebe Banožićev automobil.

Samo dan prije prometne nesreće koju je skrivio Banožić, njegov šef osiguranja skrivio je prometnu nesreću na županijskoj cesti Marinci – Bogdanovci. U autu je u tom trenutku bila i šefica protokola MORH-a Nataša Pejčić Šušković. Njih dvoje tog dana su se vraćali iz Bogdanovaca, u kojima je tadašnji ministar Banožić sudjelovao na obilježavanju 32. obljetnice sjećanja na teška stradanja civila i branitelja Bogdanovaca.

U prometnoj nesreći, navodi policija i MORH, nitko nije ozlijeđen te je nastala samo materijalna šteta. Iz MORH-a napominju kako oba vozača nisu bila pod utjecajem alkohola.

– Ističemo kako su policijski službenici pripadniku Oružanih snaga koji je upravljao vozilom na mjestu događaja uručili obavijest o počinjenju prekršaja – rekli su nam iz MORH-a.

Kazna zatvora od 1 do 8 godina

No postavlja se pitanje zašto je Natašu Pejčić Šušković vozio šef osiguranja bivšeg ministra, koji je pripadnik Vojne policije s obzirom na to da djelatnici u Vojnoj policiji voze jedino ministra obrane, ali ne i ostale civilne osobe u Ministarstvu obrane. A upravo je Pejčić Šušković civilna osoba zaposlena kao voditeljica Samostalnog odjela za protokol Ministarstva obrane, koja je na tu poziciju došla u Saboru nakon dolaska Banožića u MORH.

Podsjetimo, Banožić je uzrokovao u subotu prometnu nesreću na izlazu iz Vinkovaca u smjeru Županje u kojoj je poginuo otac dvoje djece, 40-godišnji Goran Šarić iz Privlake. Do nesreće je došlo kad je Banožić svojim terencem Nissan Terranom pretjecao kamion pa se sudario s kombijem. U to vrijeme na cesti je bila gusta magla. Očevidom prometne nesreće, kojim je rukovodila zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Vukovaru, utvrđeno je kako se nije uvjerio da to može učiniti na siguran način.

Policija je jučer objavila da će bivšeg ministra Banožića kazneno prijaviti za kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu. O konačnoj kvalifikaciji djela najvjerojatnije će na kraju odlučivati Županijsko državno odvjetništvo. Ako prihvati prijavu policije, bivšem ministru obrane prijeti kazna od jedne do osam godina zatvora.