Širenje afričke svinjske kuge usporeno; pomoć svinjogojcima

Širenje afričke svinjske kuge usporeno; pomoć svinjogojcima

Ministrica poljoprivrede – odgovarajući na pitanja novinara – osvrnula se na afričku svinjsku kugu. Rekla je da posljednjih dana nije bilo novih slučajeva te da je širenje bolesti napokon usporeno. Najavila je sveobuhvatnu pomoć svinjogojcima čija su gospodarstva pogođena zarazom.

– Bolest po svojim ekonomskim, socijalnim posljedicama, po načinu širenja, viroznosti, smrtnosti, bez presedana je u cijelom svijetu i EU-u. Skromno ćemo reći, uz zahvalu cijelom nacionalnom veterinarskom sustavu i onima koji su pomagali, da bilježimo stagnaciju, ali i pad broja slučajeva. Posljednjih dana nismo imali potvrdu slučajeva. Ubrzavamo isplate i pripremamo kompletnu obnovu na tom području i svugdje gdje bude potrebno putem tipskih farmi i putem dodatnih investicijskih podrški poljoprivrednicima sve ćemo obnoviti, naglasila je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Ministarstvo: Situacija dobra, ASK u silaznoj putanji

Situacija vezana uz afričku svinjsku kuge (ASK) je dobra, bolest je u silaznoj putanji no i dalje je potreban oprez i odgovornost kako bi se izbjeglo širenje iz nehaja i povratak na početak, rekli su u ponedjeljak ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjana Karačić i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić. Pavić je kazao je kako zadnja dva dana nije zabilježen ni jedan pozitivan slučaj te je to šesti dan bez pojave bolesti.

Optimistični su, kako je kazao, u odnosu na mjere koje se provode kako bi se ostvario cilj – osloboditi Brodsko-posavsku i Vukovarsko-srijemsku županiju od bolesti kao bi stekle status županija u kojima će biti moguć promet svježeg mesa i u kojima će biti moguće klanje svinja na vlastitim dvorištima iz kategorije tri ili četiri. Situacija je sve povoljnija i vjerujemo da će se 26. studenog steći potreban status za klanje životinja u te dvije županije, rekao je Pavić.

Dosad ukupno eutanizirano 34.717 svinja

– Što se tiče Osječko-baranjske županije, ona je malo specifična s obzirom na kasnije vrijeme pojave bolesti, a zadnji puta je to bilo potkraj listopada, no za sada je situacija tamo dobra – provedeno je više od polovice svih naređenih mjera, rekao je. Ta je županija dobila rok do 12. siječnja iduće godine no Pavić vjeruje da će trenutnim tempom biti moguće klanje u dvorištima i promet svježim mesom i prije tog roka. Iznio je i da je dosad ukupno eutanizirano 34.717 svinja.

Nema ‘otimanja’ svinja


Karačić je upozorila na problematiku provedbe mjera na području Vukovarsko-srijemske županije, s obzirom na poteškoće s posjednicima svinja koji odbijaju predati svinje na uklanjanje. Rekla je kako se ne radi o otimanju svinja te kako se te svinje plaćaju u skladu s određenim cijenama koje su znatno bolje od trenutnih tržišnih cijena. Apelirala je na odgovornost i svjesnost posjednika o kakvoj bolesti je riječ, jer oni su potencijalni rizik od širenja bolesti, a onda i potencijalni rizik da se u Hrvatskoj ne dobije zona, odnosno stavljanje na tržište svježeg mesa. 

Vezano uz današnji sastanak ministrice poljoprivrede Marije Vučković s predstavnicima Stožera za obranu hrvatskog sela koji prijete prosvjednima ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi Pavić je kazao kako je s njima prije nešto više od mjesec dana razgovarao u Retkovcima. Tada ih je, kako je rekao, upozorio da su mjere koje se provode jedina moguća metoda i jedini mogući pristup za suzbijanje bolesti.

– Postojeće aktivnosti nemaju alternativu i to moraju shvatiti svi. Bilo kakvim odstupanjem ugrozili bi kompletno svinjogojstvo u Hrvatskoj, sve ono što se dosad napravilo”, kazao je Pavić te apelirao na ljude da ne nasjedaju na laičke izjave., piše HRT