Donosimo biografiju Ivana Anušića, Banožićevog nasljednika na čelu MORH-a

Donosimo biografiju Ivana Anušića, Banožićevog nasljednika na čelu MORH-a

Premijer Andrej Plenković objavio je danas da je novi potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, osječko-baranjski župan. Mario Banožić u subotu je, naime, razriješen dužnosti zbog sudjelovanja u prometnoj nesreći u kojoj je poginula jedna osoba pa je Plenković danas održao konzultacije kako bi mu našao nasljednika.

Ivan Anušić rođen je 13. listopada 1973. godine u Osijeku.

Višu stručnu spremu stekao je na Sveučilištu u Zagrebu na Kineziološkom fakultetu (ranije DIF).

Od lipnja 1991. maloljetni je dragovoljac Domovinskog rata. Kao pripadnik Zbora narodne garde, 106 i 130 brigade, pripadnik specijalne policije MUP-a, Vojne policije i 3. Gardijske brigade prošao je brojna ratišta u borbi za hrvatsku neovisnost. Nositelj je vojnih odlikovanja Republike Hrvatske, Spomenice Domovinskog rata i odlikovanja za sudjelovanje u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak.

U politiku je ušao 1993. godine kad se pridružio redovima HSP-a, ali nije bio politički aktivan. Od 2005. do 2017. godine bio je načelnik Općine Antunovac, jedne od najuspješnijih općina u Hrvatskoj. Općina Antunovac ostvarila je značajne rezultate pokretanjem projekata, prostornim planiranjem i otvaranjem mogućnosti za isplative i izravne investicije te danas bilježi pozitivan demografski trend u okviru priljeva stanovnika i to uglavnom mladih obitelji. Tijekom dvanaestogodišnjeg mandata u Općini Antunovac odrađeni su kapitalni infrastrukturni projekti i povećana su ulaganja u razvoj naselja i civilno društvo.

Za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Osječko-baranjske županije izabran je u ožujku 2014., a dvije godine poslije ponovno je izabran na istu dužnost na redovitoj izbornoj skupštini ŽO HDZ-a Osječko-baranjske županije.

Bio je saborski zastupnik u 8. sazivu Hrvatskog sabora te je ujedno obnašao dužnost potpredsjednika Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, a bio je i član Odbora za poljoprivredu te Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije. Dužnost saborskog zastupnika obnašao je u 9. sazivu Hrvatskog sabora u kojem je bio predsjednik Odbora za ratne veterane i član Odbora za obranu.

Na lokalnim izborima 2017. godine Anušić je u drugom krugu dobio veći postotak glasova od svog protukandidata Vladimira Šišljagića te postao župan Osječko-baranjske županije. Ponovno je izabran za župana na izborima u svibnju 2021. godine, dobio je već u prvom krugu 61,83 posto glasova, čak za 10 postotna boda više nego što je na prošlim izborima osvojio u drugome krugu. S obitelji živi u Antunovcu i otac je četvero djece., piše N1