MIRJANA HRGA: ‘Zastrašujuće je kako se povijest ponavlja. Morali su umrijeti samo zato što su bili…’

MIRJANA HRGA: ‘Zastrašujuće je kako se povijest ponavlja. Morali su umrijeti samo zato što su bili…’

Bivša novinarka, a danas poduzetnica Mirjana Hrga opet se raspisala na Facebooku.

Zastrašujuće je kako se povijest ponavlja… Još je užasnije kad žrtva postane mučitelj. Tekst o pokušaju istrebljenja jedne vrste, prije 85 godina:

“Zanimljivo je da svi totalitarni sustavi 20 stoljeća – nacizam, komunizam i fašizam – imaju jednu jasnu zajedničku osobinu: bez rezerve svoje nevine žrtve etiketiraju kao zločince, teroriste i neprijatelje. Te ideologije, u samoj biti opake i bolesne, pokušavaju na taj način prikriti pravu, podlu i neljudsku dimenziju svog djelovanja, kao i brutalnosti prema nevinima, slabijima i drugačijima. Želeći stvoriti ‘bolji svijet’, ‘pravednije društvo’, Europa je potpala pod ludilo totalitarnih sustava koji su je uništili. Iza fraza kojima su vođe pozivale ljude na mobilizaciju za “dobro”, ostajala je – tama i smrt. To ostaje trajan biljeg sramote i ludila koje je na tlu suvremene Europe 20. stoljeća. Mediji su u to vrijeme sasvim zakazali i velikim dijelom se priklanjali mainstream mišljenju, ovisno o državi i sustavu.”‘, napisala je i dodala:

Ovo nije status o Palestincima. Danas se s iskrenom ljudskošću i molitvom trebamo sjetiti svih židovskih žrtava Kristalne noći: žena, djece, staraca i nedužnih koji su morali umrijeti ili biti deportirani i mučeni samo zato što su bili Židovi. 21. stoljeće, 2023.: Zato što su bili Palestinci… Hoćemo li se sjećati i njih za 85 godina?‘., piše story