Kako su profesori s Geodezije lažirali putne naloge da izvuku EU novac

Kako su profesori s Geodezije lažirali putne naloge da izvuku EU novac

Europsko tužiteljstvo sumnja da su Almin Đapo, donedavni dekan Geodetskog fakulteta, te profesor Boško Pribičević novac iz europskih projekata izvlačili i preko putnih naloga. Iako njih dvojica tvrde da su na svim putovanjima doista i bili među dokazima se nalaze podaci koji ih ozbiljno kompromitiraju.

Naime, u vrijeme dok je prema putnom nalogu lani u travnju bio na putovanju u Slunju, Kninu i Splitu, profesor Pribičević, utvrdili su istražitelji, uopće nije bio u Hrvatskoj. Prema podacima iz MUP-ovog informacijskog sustava, te plaćanjima kreditnim karticama odmarao se u Dubaiju i na Maldivima., doznaje N1

Bivšem dekanu ostala je pak u mobitelu komunikacija sa suprugom koja mu je još u studenom 2019. napisala da će dobiti bonus od 5.600 kuna, na što joj je on uzvratio da si je “pisao 3500 putni”. Na kraju poruke dodao je emotikon lica koje namiguje. Te poruke pronašli su europski istražitelji.

Zanimljivo je da su Đapo i Pribičević, kako tvrdi EPPO, uspjeli prevariti i Središnju agenciju za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) iz koje su ih upozoravali na problematične putne naloge. Naime, kako se navodi u rješenju o otvaranju istrage, dekan i profesor nisu iz putne naloge prilagali izvješća o obavljenim putovanjima. Nakon što je SAFU ukazala da takvi nalozi nisu ispravni Đapo i Pribičević su, prema tvrdnjama tužiteljstva, lažirali potrebnu papirologiju.

Svjedoci s Geodetskog fakulteta već su dali iskaze u kojima su istražiteljima ispričali kako je cijeli fakultet brujao o tome da Đapo i Pribičević izvlače novac preko putnih naloga. Neki su potvrdili da su oba profesora viđali na fakultetu u vrijeme kada su trebali biti na službenim putovanjima.

Europski istražitelji među dokazima su priložili i potvrde Hrvatskih autocesta iz kojih je vidljivo da vozila čije su registracije bile navedene u putnim nalozima u tom istom periodu nisu bile dionicama predviđenima za ta putovanja. Uglavnom su, proizlazi iz HAC-ovih potvrda koje se navode na popisu dokaza, registrirani na naplatnim postajama prema Pisarovini i Selinama. To su mjesta u kojima Đapo i Pribičević imaju vikendice.

Ni potvrde o plaćanju kreditnim karticama, utvrdili su istražitelji, nisu u skladu s putovanjima. Dok su kartice provlačili u Zagrebu, Selinama i Pisarovini prema putnim nalozima bili su na drugim lokacijama u Hrvatskoj. Ljudima na fakultetu u oči je upalo da su i Đapo i Pribičević uporno u putne naloge pisali “teritorij RH”, iako je prema pravilima trebalo pisati precizne destinacije.

Nije, utvrdili su također europski istražitelji, odgovarala ni kilometraža – ona na vozilima razlikovala se od one navedene u putnim nalozima. Podatke o tome dobili su od Centra za vozila Hrvatske.

Na kraju je otkriveno i da su krivotvorili račune za autoceste. Naime, HAC je EPPO-u odgovorio da se radi o falsifikatima. Na računima su, navode istražitelji, stajali nepostojeći brojevi izlaznih staza na raznim naplatnim postajama, kao i krivi brojevi blagajnika.

Osim toga u računalu bivšeg dekana pronađeni su skenirani računi HAC-a, među kojima je bilo i onih za koje je već prije peretrage utvrđeno da su krivotvoreni. Pronađene su i poruke koje, kako ističu istražitelji, navode na zaključak da je dokumentacija za putovanja bila lažna.

“Sutra idem kupit j….. printer, popi…. ću”, napisao je Đapo Pribičeviću u prosicu 2019. godine. Na to mu je od odgovorio: “Putovalo se, nije da nije…”.

Đapo je u idućoj poruci zaključio: “Bome je…”