U Bogdanovcima odana počast braniteljima toga sela

U Bogdanovcima odana počast braniteljima toga sela

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, u Bogdanovcima nedaleko Vukovara u petak je obilježena 32. godišnjica stradanja toga mjesta u Domovinskom ratu, u kojem je živote izgubilo 133 branitelja i civila među kojima 89 mještana.

Na današnji dan 1991. godine na Bogdanovce je izveden do tada najjači tenkovski napad. Srpski okupator je najprije okružio selo, a zatim krenuo u napad. Bogdanovce je branilo oko 200 hrvatskih branitelja., piše HRT

O razmjerima stradavanja tog sela najbolje govori podatak da je nakon okupacije cijelo selo bilo porušeno do temelja. Svoje poginule, mještani i suborci ni ove godine nisu zaboravili. Podno spomenika u središtu sela, na kojem su uklesana njihova imena, odali su im počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. 

Kod spomenika poginulim i nestalim braniteljima i civilima u središtu Bogdanovaca vijence su položili i svijeće upalili članovi obitelji i rodbine, suborci i prijatelji te članovi stradalničkih i braniteljskih udruga, kao i državna i druga izaslanstva, među kojima i izaslanik predsjednika Republike, brigadir Valentin Skroza, predsjednika Sabora, saborski zastupnik Nikola Mažar te predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uz kojega se nalazio i ministar obrane Mario Banožić.

Vijence su položila i svijeće upalila i izaslanstva veleposlanstva Republike Kosovo, Albanije i Sjeverne Makedonije.

– Od početka pakla do kraja sam ispratio sve događaje sa svojim dečkima, s ljudima koji su dali strašan napor da bi to sve napravili i da bi osigurali nadu za Vukovar. S odmakom od 32 godine mi sad vidimo što smo mi značili za obranu Vukovara, odnosno što smo bili u stvaranju naše države Hrvatske. Mi smo bili zaglavni kamen Hrvatske države i bitke za Vukovar, kazao je Vinko Žanić Gogo, ratni zapovjednik Bogdanovaca.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kazao je kako je zahvaljujući ogromnoj žrtvi u Domovinskom ratu Hrvatska dana slobodna i neovisna država.

– U Domovinskom ratu branili smo Vukovar, Bogdanovce, branili smo Hrvatsku. Stvarali smo naše institucije. Danas imamo samostalnu, suverenu, slobodnu, snažnu i sigurnu zemlju. U stvaranju tog cilja podnijeli smo ogromne žrtve i važno je da im na dostojanstven način iskažemo zahvalu, da ih se sjećamo svaki dan, da njihovim obiteljima budemo uvijek dostupni. Naš najveći prioritet ne pronaći nestale, poručio je Medved.

Misa zadušnica služena je u župnoj crkvi sv. Leopolda Mandića.