Policija danas došla u restoran u kojem se čovjek otrovao u svibnju

Policija danas došla u restoran u kojem se čovjek otrovao u svibnju

DAN NAKON saznanja da je u spornoj bočici i čaši iz koje je pio 19-godišnji mladić bila lužina, kafić u kojem se nesreća dogodila radi normalno. Izjave ne daju. Za to vrijeme stradali mladić oporavlja se u KBC-u Rijeka. Stanje mu je stabilno. Sličan događaj zbio se i prije šest mjeseci. Mjesto radnje tada je bio riječki restoran. Stanko Laković iz Pule tada se otrovao nečim što je bilo u boci mineralne vode.

“Gost je sam otvorio i mineralnu natočio u čašu i kad je popio, istog momenta je povratio. U tom trenu mi nismo mogli ni sanjati ni zamisliti o koliko teškom slučaju se radi, kao ni supruga, kao ni svi zajedno i na to smo mi pozvali hitnu koja je došla po gospodina”, prisjetio se zaposlenik restorana Marko Lafter.

Za Dnevnik Nove TV kazali su da iduća dva mjeseca, dok im nije stigla policija, nisu znali što se zapravo dogodilo. S policijom su odradili razgovor i ponovili ga u listopadu. Tek danas policija je detaljnije češljala restoran, javlja Dnevnik Nove TV.

”Bili su oko sat, sat i pol, uzeli su sva sredstva za čišćenja koja imamo u restoranu, uzorke, neku određenu količinu svih sredstava za čišćenje“, kazao je Lafter.

No, to je kažu, pola godine prekasno. Na vrijeme nije stigao ni Državni inspektorat.

“Bočice i te čaše nema jer je prošlo previše vremena i sad je nemoguće uopće doći do toga niti otkriti ovo jer netko je tu zakazao od službi koje nisu na vrijeme reagirale, kontaktirao nas, jer mi nismo znali, nismo imali pojma o čemu je riječ da bismo mogli to sačuvati. Nama bi prvima bilo u interesu jer nama je posao od toga pao puno, morali smo otpustiti ljude”, kazao je Lafter.

“Radi te jedne bočice smo puno izgubili, kao i gospodin koji je nastradao i koji će imati trajne posljedice, i nama je jako žao zbog svega toga, ali ne osjećam nimalo ni jednu dozu krivice jer stvarno nemamo veze s tim. Mi kako smo dobili, tako smo dali gospodinu zatvorenu i čovjek je otvorio, popio, mi samo imamo sada probleme, neprospavane noći kao i gospodin”, dodao je vlasnik.

DORH: Za događaj nismo saznali odmah nego tek u srpnju

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci danas se javilo priopćenjem. Kažu da nije točno da su za događaj saznali netom nakon što se isti dogodio, već u srpnju, nakon više tjedana.

“Nije točno da je ovo državno odvjetništvo izviješteno odmah nakon događaja, već je o događaju od 19. svibnja 2023. u jednom riječkom restoranu prvu informaciju zaprimilo 3. srpnja 2023. općim posebnim izvješćem Prve policijske postaje Rijeka, kojim nas izvještavaju o, do tada, poduzetim radnjama.

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je 5. rujna 2023. dostavilo i naložilo Sektoru kriminalističke policije Policijske uprave primorsko-goranske poduzimanje izvida povodom kaznene prijave oštećenikove majke, koju je ovom državnom odvjetništvu ustupilo Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola.”

“Nakon što je opunomoćena odvjetnica oštećenika (1982.) u rujnu 2023. godine dostavila ovom državnom odvjetništvu cjelovitu medicinsku dokumentaciju KBC-a Rijeka i nove za predmet važne informacije, povodom njih su u listopadu 2023. godine naloženi dodatni izvidi nadležnoj Prvoj policijskoj postaji Rijeka radi utvrđenja je li počinjeno kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti.

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci, kao tijelo kaznenog progona počinitelja kaznenih djela, o pojedinostima izvida ne može davati informacije zbog zakonske propisane tajnosti, a državnoodvjetničku odluku u predmetima oba riječka slučaja konzumacije određene tekućine će donijeti po primitku rezultata svih provedenih izvida naloženih nadležnim državnim tijelima”, napisali su.

Laković u listopadu prepričao što mu se dogodilo

Laković je u listopadu za RTL ispričao što mu se dogodilo.

“Čim sam stavio u usta, momentalno sam ispljunuo sve i meni su usta izgorjela. I iz restorana su me nakon možda pola minute, minutu poslali van”, kazao je. Zaposlenici restorana su pozvali hitnu pomoć koja ga je odvela. Iako se prvo sumnjalo na alergijsku reakciju, liječnici su utvrdili da je riječ o trovanju. 

“Neko korozivno sredstvo, neka kiselina. Meni je par kapi prošlo dolje po jednjaku i to mi je u biti spalilo jednjak. Da sam popio više, ne bi me bilo tu”, naveo je Laković. Nije znao objasniti kako je kemikalija završila u bočici na njihovom stolu. Istaknuo je kako se supruga vratila unutra u restoran nakon što je njega odvezla hitna. 

“Nisu joj htjeli dati ni bocu ni čašu, nego su samo iz frižidera izvadili drugu bocu da može slikati što je pio, koja vrsta pića. Kad je tražila račun, na računu je bilo samo meso koje smo naručili. Supruga je zvala policiju, policija nije htjela van izaći, znači, ako bude zvala, hitna će izaći, ako ne, nemaju što izlazit'”, požalio se.