Olakotne okolnosti: Evo kakva je presuda migrantu koji je u tramvaju zaklao Zagrepčanina

Olakotne okolnosti: Evo kakva je presuda migrantu koji je u tramvaju zaklao Zagrepčanina

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske potvrdio je presudu Županijskog suda u Velikoj Gorici kojom je Muhammad S. (27), državljanin Pakistana, zbog ubojstva putnika u tramvaju u rujnu 2021. godine osuđen na kaznu zatvora u trajanju 12 godina.

Visoki kazneni sud, ne navodeći identitet okrivljenog, zaključio je da je prvostupanjski sud, protivno tvrdnjama optuženika, pravilno utvrdio činjenično stanje. Nisu osnovane niti žalbe državnog odvjetnika i optuženika radi odluke o kazni.

Pravilno je optuženiku kao olakotno cijenjeno iskazano žaljenje, smanjena ubrojivost tempore criminis, dosadašnja neosuđivanost, njegov raniji život, vrlo teški životni uvjeti, okolnost da je ostao bez noge, bio žrtva psihičkog i fizičkog nasilja te da je svjedočio na putu koji je prošao i smrti svog prijatelja, a kao otegotno značajan stupanj kriminalne volje i bezobzirnost, okolnost da je brzo i spretno napustio mjesto događaja te u roku dva dana pobjegao iz Republike Hrvatske.

Kao što smo već pisali, radilo se o stravičnom ubojstvu u tramvaju linije broj 6 u Novom Zagrebu iz rujna 2021., kada je kuhinjskim nožem u vrat usmrćen putnik Siniša V. (52), piše Jutarnji list.

Psihijatrica Suzana Kos je, nakon što je okrivljeni iznio obranu, rekla da je interakcija optuženog sa žrtvom prije samog ubojstva bila takva da je došlo do porasta afektivne tenzije, u kombinaciji osjećaja napetosti, nervoze i impulzivnosti.

– Prije nego što je optuženi izvadio nož i prije samog kaznenog djela, kod njega je došlo do osjećaja povrijeđenosti, ugroženosti i nesigurnosti te difuzne nelagode i izvjesnog straha – pojasnila je Kos.

Optuženi, koji je isti dan nakon zločina pobjegao u Italiju, od početka se branio šutnjom, a u toj ZET-ovoj ‘šestici‘ nije bilo videonadzora koji bi zorno ilustrirao zločin koji je zaprepastio Zagrepčane, piše Jutarnji list.