Zbog propale javne nabave tramvajski promet preko Jadranskog mosta tek 2025.?

Zbog propale javne nabave tramvajski promet preko Jadranskog mosta tek 2025.?

Radovi na zagrebačkom Jadranskom mostu traju više od godinu dana i čini se kako će trajati još toliko. I iako će Zagreb dobiti siguran i, za slučaj potresa pojačan most, građani se pitaju kada će njime napokon početi voziti tramvaj.

Neće tako brzo – kaže gradonačelnik, a razlog su propali natječaji na koje se nitko nije javio. 

Nije bilo zainteresiranih izvođača 

I dok su mnogi očekivali gužve i završne radove na Jadranskom mostu to se nije dogodilo. Nije se ni moglo jer se radovi umjesto na gornjoj odvijaju na donjoj plohi.

– Radovi se izvode u donjem ustroju konstrukcije, radi se protupotresna ojačanje konstrukcije, rekao je voditelj gradilišta Tomislav Elpeza, Spegra.

Sve je zapelo jer Grad nije izdao dozvolu za uspostavu nove prometne regulacije na gornjem ustroju mosta, a to se može dogoditi tek kada se izgrade prilazne ceste mostu. Nisu se izgradile jer se nitko nije javio na natječaje javne nabave.

– Dva puta je pala javna nabava, jer nije bilo zainteresiranih izvođača za jedan segment, koji se tiče provizorija, međutim sad je treći postupak javna nabave u tijeku, poručio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Tramvajski promet 2025.?

No u Gradu se nadaju kako će ovaj put prijava biti pa će se uskoro započeti s radovima. Plan je da se tijekom radova zatvori jedna strana mosta ,a promet preusmjeri na drugu stranu.

Nakon završenih radova sve bi se ponovilo i na drugoj strani mosta. Ukupna vrijednost radova procijenjena je na sedam milijuna eura.

– Bit će ugrađena suvremena oprema, zamijenit će se pješačke staze, pješačka oprema, ova dotrajala ograda će se zamijeniti ogradom razine h2 vozila, stoga će pješački promet preko mosta biti sigurniji, istaknuo je Elpeza.

Rokovi će očito biti produljeni, a kako stvari stoje tramvajski promet u najboljoj opciji krenuo bi preko mosta tek 2025.