VIDEO Kaos u Saboru, prekinuta sjednica, Mlinarić Plenkoviću: Vi nazivate teroristima ljude koji su se borili u Vukovaru dok ste Vi jeli kroasane. A ako itko koalira s teroristima, to ste Vi!

VIDEO Kaos u Saboru, prekinuta sjednica, Mlinarić Plenkoviću: Vi nazivate teroristima ljude koji su se borili u Vukovaru dok ste Vi jeli kroasane. A ako itko koalira s teroristima, to ste Vi!

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je prekinuo sjednicu Sabora, aktualno prijepodne, nakon što su se proječkali premijer Andrej Plenković i Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta zbog onoga što je premijer spomenuo u odgovoru Mlinarićevu stranačkom kolegi, javlja dnevnik.hr.

“To je novi moment u Hrvatskoj – da bi nam jedna stranka određivala tko bi mogao dolaziti u Vukovar”, kazao je premijer Andrej Plenković u odgovoru Danijelu Spajiću iz Domovinskog pokreta, koji je govorio o poželjnosti i nepoželjnosti pojedinih ljudi u Hrvatskoj, a usmjerio se na ilegalne migracije.

U Hrvatsku je u zadnjih deset mjeseci ušlo oko 55.000 ilegalnih migranata i više se ne zna gdje su ti ljudi, gubi im se svaki trag, ustvrdio je Spajić.

“Što se tiče nezakonitih migracija, Vlada je usvojila izvješće o stanju nezakonitih migracija. Mi smo učinili maksimalni napor da Hrvatska uđe u šengenski prostor, vi po tome niste napravili ništa’, dodao je Plenković.

“Vidim da Predsjedništvo DP-a podržava ljude koji su osuđeni na kaznu zatvora i uvjetno, a vi ste to kao politička stranka 2020. pokazali, podržali teroristički napad. To je vaš prvi okvir. Drugi je ovo što radi vaš predsjednik Ivan Penava, koji bi a la carte primao ljude u Vukovar na Dan sjećanja.”, rekao je premijer.

Plenković je naglasio da Spajić dolazi iz stranke čiji je član i Damir Markuš, koji je svjedočio na suđenju Đuri Čehuliću, koji je osuđen za prijetnje premijeru, kao i da je to stranka koja podržava teroriste – napadača na Markovu trgu.

“Može doći samo netko tko je po njegovom guštu. To je novi moment u suvremenoj hrvatskoj političkoj povijesti, gdje bi jedna stranka određivala svima u Hrvatskoj tko može doći u Vukovar. To su dva vaša okvira koji su bitni za javnost: A) Podržavate teroriste, B) Ne biste puštali sve Hrvate da dođu u Vukovar dati počast svim žrtvama”; kazao je Plenković.

“Vi nazivate teroristima ljude koji su se borili u Vukovaru dok ste vi jeli kroasane”

Ni DORH ni SOA nisu napad ispred Vlade jasno nazvali terorističkim, kazao je Mlinarić i poručio Plenkoviću: “Vi nazivate teroristima ljude koji su se borili u Vukovaru dok ste Vi jeli kroasane. A ako itko koalira s teroristima, to ste Vi!”

“Ne znaš i lažeš”, ponavljao je višekratno Plenković i pokazivao rukom Mlinariću da mu ih je preko glave: “Do ovdje ste mi.” “Lažete vi”, zavikao je Mlinarić. “Vi ste dužni izbaciti premijera iz Sabora jer vrijeđa Sabor”, kazala je Vidović Krišto i zaradila još jednu opomenu.

‘”Teroristički čin je počinjen u Borovu selu. Vi ste krivi što nitko nije procesuiran za to’, javio se ponovno Stipe Mlinarić iz Domovinskog pokreta.

“Dijelite branitelje. To što radite graniči s terorizmom’, kazao je HDZ-ov Stipan Šašlin Mlinariću.

“Da nisam čuo, ne bih vjerovao. Penava pucanje kalašnjikovom na Markovu trgu ne smatra terorizmom. Svaka čast. Drugo, više u vladajućoj većini u ovom Saboru ima branitelja i pripadnika gardijskih brigada nego u cijelom DP-u”; poručio je Hrvoje Zekanović.

“Policija i DORH su utvrdili da je napad na Banske dvore teroristički čin. Samo se vi u DP-u i predsjednik Milanović pravite da to nije tako”, rekao je HDZ-ov Mario Kapulica.

“I DORH i SOA su rekli da je riječ o terorističkom napadu”, kazao je HDZ-ov zastupnik Ante Deur. Karolina Vidović Krišto je ostala bez prava na riječ zbog nakupljenih opomena, a posljednje što je kazala prije toga bilo je: “Kada je čovjek u strahu, onda je agresivan. A vi ste u strahu jer vas ucjenjuje prvi čovjek HEP-a Barbarić, kao i Vujnovac s kojim ste u korupciji. Sanader je mala beba za vas, podnesite ostavku.”

“Poštovani predsjedniče Vlade, jako ste promijenili narativ, a pokušavate promijeniti i povijest hrvatskog naroda. Nekad su teroristi bili Vojislav Stanimirović i SDSS i ta ekipa. Vi se ovih dana jako trudite teroristima pokazati heroje, dragovoljce, ljude koji su po tri put ranjeni u Domovinskom ratu”; kazao je predsjednik DP-a Ivan Penava i zaradio opomenu, javlja dnevnik.hr.