Cure detalji velike akcije policije i EPPO-a …

Cure detalji velike akcije policije i EPPO-a …

Po nalogu europskog tužiteljstva policija je rano jutros krenula u akciju uhićenja niza osoba osumnjičenih za zlouporabe u aferi na Geodetskom fakultetu u Zagrebu.

Kako neslužbeno doznajemo, uhićeni su bivši dekan Almin Đapo i profesor Boško Pribičević. Akcijom je obuhvaćeno čak 29 osoba i jedna pravna osoba. Šteta se navodno penje do dva milijuna eura.

Radi se mahom o namještanju više desetaka nabava od kojih su novci išli i u džepove ljudi s fakulteta kao i o velikom broju krivotvorenih putnih naloga. Obuhvaćena je i nabava sporne jahte financirane sredstvima EU.

Kako neslužbeno doznajemo EPPO sumnjiči Pribičevića i ostale za namještanje poslova izvođenja projekata analiza zaštite od potresa i slično, koji su financirani sredstvima iz EU fondova.

Između ostaloga u pitanju je projekt Multisenzorskog zračnog snimanja Republike Hrvatske za potrebe procjene smanjenja rizika od katastrofa. Europski tužitelji smatraju da je Pribičević za namještanje tih poslova od privatnih tvrtki dobivao proviziju. Naime, detektirani su tokovi novca prema kojima ispada da su tvrtke, nakon što bi im fakultet isplatio dio troškova za navedene poslove, jedan postotak isplaćenog novca odmah prosljeđivali nazad na račune osoba povezanih s Pribičevićem. Dio novca tako je, sumnjaju tužitelji EPPO-a plaćen za radove na vikendici Pribičevićeve prijateljici u Selinama kod Paklenice.

– Kad smo vidjeli policiju početkom ljeta tu u zgradi nismo odmah znali radi koga su tu. Nego smo tek kasnije tijekom dana pročitali po medijima da je to radi našeg susjeda profesora Pribičevića. Evo sad opet piše da je uhićen, ali nismo vidjeli da ga odvode policajci. Znate, iz ovog kompleksa je više izlaza i podzemna je garaža pa se može u tajnosti i u miru sve odraditi – kaže za Jutarnji list jedna stanarka novozagrebačkog Bundeka. Drugi stanar zgrade, kad smo ga upitali je li vidio jutros možda Pribičevića, žureći na posao dok odmahuje rukom kaže: “Nisam vidio ništa. Znači opet se tresu brda da bi se rodio miš?”., doznaje jutarnji