Plenković o odluci u slučaju Agrokor: Odgovornost je na DORH-u, nanesena je šteta

Plenković o odluci u slučaju Agrokor: Odgovornost je na DORH-u, nanesena je šteta

U utorak se održala sjednica Predsjedništva HDZ-a nakon koje je izjavu dao Andrej Plenković.

Komentirajući odluku Visokog kaznenog suda u slučaju Agrokor, Andrej Plenković je rekao:

“Neke političke stranke koje su praktički vršile hajku na Todorića, danas kao da pate od amnezije. Neki mediji su govorili da Plenković štiti Gazdu. Božo Petrov je podnio kaznenu prijavu protiv tadašnjeg vlasnika Agrokora. Za razliku od njih i današnjih komentatora kao predsjednik Vlade suzdržavam se od komentara na proces koji traje.

Todorić gotovo u svakoj izjavi mene optužuje da sam mu ničim izazvan išao uzeti Agrokor zajedno s Vladom. Istina je sasvim drugačija. Početkom 2017. oni su zapali u velike financijske probleme, ogromnu prezaduženost nakon čega je smanjen kreditni rejting, prijetio je kolaps kompanije od 60.000 ljudi. To je za Vladu bio velik gospodarski izazov, mi smo intervenirali posebnim zakonom i sačuvali kompaniju, radna mjesta itd.

Na teze da je netko od nas imao ideje nekome uzeti kompaniju su toliko promašene. Niti smo spominjali Agrokor prije nego je došao u probleme niti smo se njime bavili, ali smo se s krizama bavili. Što se tiče političkih konotacija, cilj nam je bio dobar, ispravan, ostvarilo se što je trebalo – nema većih posljedica za hrvatsku ekonomiju.

Što se tiče odluka Visokog kaznenog suda, vidim odgovornost DORH-a. U potpunosti su neovisni, ali podrazumijeva se profesionalnost i odgovornost pa i preuzimanje odgovornosti za ovakve situacije koje su po mom mišljenju nanijele štetu postupku i ugledu DORH-a. Na njima je očitovanje o slučaju.

Što se tiče proračunskih sredstava koji su odobreni DORH-u za troškove, oni se financiraju iz državnog proračuna. Što se tiče međunarodne dimenzije, to je preliminarna faza, mislim da će proces dugo trajati. Hrvatsku zastupa Državno odvjetništvo pa je na njima da se očituju.”

“Bilo bi mi logičnije da se sud u Washingtonu nije proglasio nadležnim. Daleko je to od bilo kakve faze kraja postupka”, rekao je i dodao govoreći o eventualnoj krivnji Vlade: “Dvije su opcije – djelovati ili ne. Da nismo djelovali, imali bismo stečaj Agrokora, tko zna koliko bi ljudi ostalo bez posla, OPG-ovci ne bi dobili ništa kao ni veliki dobavljači. Imali bismo kolaps hrvatskog gopodarstva, a umjesto toga imamo rast gospodarstva.”

Napomenuo je da je sve bitno napravljeno u korist hrvatske ekonomije. O izjavi Zorana Milanovića da se slučaj u Hrvatskoj vodi traljavo rekao je da nema komentara na njegove izjave.

“Ovo je zadnja šansa da Penava napravi neki incident”

Prokomentirao je ponovno Kolonu sjećanja u Vukovaru i provokativan plakat: “Smiješno je da jedan Penava traži ostavku Tome Medveda. Samo to je već dosta, a kamoli sve ovo drugo… To je banalna retorika.

Imate gradonačelnika, jedinog stranke kojoj je na čelu. Ovo je zadnja šansa da napravi neki incident na kojem bi mogao živjeti do izbora. Smiješno je da je netko nekome ukrao Kolonu. Neka se očituju i drugi branitelji.”

O Vican: “Ovo mi je veliko iznenađenje”

Na pitanje je li Dijana Vican bila pogrešna kadrovska odluka Vlade, Plenković je istaknuo: “Uloga Dijane Vican na čelu stručnog povjerenstva nema veze s Vladom. Svaki moj kontakt s njom, njen doprinos razvoju Zadarskog sveučilišta bio je izniman. Ovo mi je veliko iznenađenje, o tome nismo mogli imati saznanja. Vidjet ćemo što će biti.”, piše N1