Penava poručio Plenkoviću i Medvedu: Odlučujem ja, nema dva plakata, dvije kolone…

Penava poručio Plenkoviću i Medvedu: Odlučujem ja, nema dva plakata, dvije kolone…

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava komentirao je kako neće biti dvije kolone sjećanja na žrtvu Vukovara već isključivo jedna kao niti dva plakata.

Na upit novinara, hoće li biti dva službena plakata za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, kako su najavili iz Vlade Republike Hrvatske, gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava odgovorio je da neće biti dva plakata, piše HRV.

– Od te priče nema ništa, Vlada se našla s tom tezom u pravnom vakuumu, a to je i njima jasno. U kontekstu Ustavnih ovlasti i zakonskih ovlasti, svaki grad ima svog čelnika koji je domaćin u tome gradu, a koji raspolaže komunalnim službama Grada Vukovara, a to sam ja kao gradonačelnik te odlučujem putem komunalnih službi što je prihvatljivo ili nije, koji plakati se nalaze na javnim površinama, sve to radi jedinica lokalne samouprave. To ne može raditi nitko drugi, a ako i pokušaju, jedan jedini plakat je temeljem odluke Odbora za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara – ustvrdio je Penava dodavši kako kolona već 25 godina pripada Vukovaru.

– Ponovno ću u miru pozvati i premijera i predsjednika te sve naše građane da nam se pridruže, da u dostojanstvu i pijetetu odamo počast svim braniteljima i civilima iz Vukovara, ali u kontekstu kako je Odbor naložio, sa svim ratnim postrojbama branitelja Vukovara koji predvode kolonu, a prvi među njima će biti pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga koji su branili grad.

Naglasio je i kako nema govora niti o drugoj koloni.

– Nama je cijelo vrijeme jedna kolona na pameti, nešto što je interes i štitimo i gradimo sve ove godine. Neozbiljne su izjave oko dva plakata, zna se tko je domaćin u Gradu Vukovaru, a tko na Sinjskoj alci – poručio je Penava, piše HRV.