Grbin: Zbog slučaja Agrokor razriješiti Zlatu Hrvoj Šipek

Grbin: Zbog slučaja Agrokor razriješiti Zlatu Hrvoj Šipek

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin poručio je da bi zbog slučaja Agrokor trebalo razriješiti glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek te je najavio da će se do kraja tjedna održati sjednica Odbora za pravosuđe na kojoj bi se tražilo održavanje tematske sjednice o tom predmetu.

U zadnjih tjedan dana suočili smo se s odlukom Arbitražnog suda u Washingtonu da prihvati nadležnost u predmetu kojega firme Ivice Todorića iz Nizozemske vode protiv Hrvatske i odlukom Visokog kaznenog suda da je vještačenje koje su porezni obveznici platili preko milijun eura u predmetu ‘veliki Agrokor’ neprihvatljivo. I jedna i druga odluka u ovom trenutku predstavljaju fijasko za Republiku Hrvatsku, ustvrdio je Grbin na konferenciji za novinare.

Mislim da nisam jedini, dodao je, koji primjećuje ogromne sličnosti između ovog slučaja i onog što smo imali s Ivom Sanaderom.

Nakon što je Ustavni sud ukinuo osuđujuće presude u njegovom slučaju uslijedio je poraz Republike Hrvatske u arbitražnim postupcima koji su se vodili između INA-e i MOL-a i plaćanje od strane RH u iznosima koji su se mjerili u stotinama milijuna eura, kazao je.

Nažalost, upozorava, u predmetu Agrokor iznosi koji vise iznad glave Republike Hrvatske daleko su veći.

– Uz svo dužno poštovanje, gospodinu Todoriću ne vjerujem sve što govori i iznosi koji spominje od 7 milijardi eura su takvi da bi oni za Hrvatsku predstavljali ogroman problem. Čisto da prikažem slikovito, to je iznos koliko mi godišnje izdvajamo za mirovine ili iznos koji nam je dovoljan da izgradimo 20 Peljeških mostova. I ako Hrvatska izgubi taj arbitražni postupak, taj iznos neće plaćati niti Andrej Plenković, ni gospođa Dalić, niti gospodin Ramljak, niti Fabris Peruško, rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

– Taj će se novac morati plati iz proračuna Republike Hrvatske, što znači da će ga morati plaćati svi građani. Svi koji sjedimo u ovoj prostoriji, ali i svi koji nas slušaju i gledaju. S obzirom na iznos, plaćat će ga oni koji se ovih dana rađaju u Hrvatskoj. Radilo bi se o iznosu kakav Hrvatska niti zbog jedne sudske odluke nije morala platiti. Sedam milijardi eura. Zato je vrlo čudno i zastrašujuće što mi već tjedan dana od strane vladajućih imamo potpunu šutnju oko toga što Hrvatska kani poduzeti kako bi se potencijalno štetne posljedice arbitražne odluke iz Washingtona reflektirale na sve nas. Ja od Plenkovića nisam čuo ni a ni b što će se poduzeti kako bi se to spriječilo, osim što je lakonski rekao da državno odvjetništvo mora sve objasniti, zaključio je Grbin.

U ovom trenutku, dodao je, potrebno je razriješiti Zlatu Hrvoj Šipek s mjesta glavne državne odvjetnice i napokon na tu poziciju dovesti nekog sposobnog tko želi braniti i zastupati interese Republike Hrvatske.

Od Vlade želi čuti što kani poduzeti kako bi se spriječilo da dođe do negativne odluke u arbitražnom postupku i, ako dođe, kako ćemo se s time nositi.

S obzirom da vladajući šute, u dogovoru s predsjednikom Odbora za pravosuđe već ovaj tjedan sazivamo sjednicu tog tijela na kojoj ćemo tražiti potporu za održavanje tematske sjednice na kojoj bi nas DORH i nadležna ministarstva, gospodarstva i pravosuđa, obavijestila kakvo je stanje arbitražnog predmeta s Agrokorom i koji su nam sljedeći postupci, najavio je.

– Ovo je opasna situacija, bez obzira na to što je od Lex Agrokora prošlo šest i pol godina, njegove posljedice za Hrvatsku se osjećaju i danas.

Sada se pokazuje da se ovo trebalo rješavati kroz stečajni zakon i stečajni postupak uz nadzor suda, a ne uz nadzor politike jer upravo želja tada vladajućih HDZ-a i Mosta da budu direktno involvirani u izbor povjerenika danas izgleda da dolazi na naplatu, zaključio je čelnik SDP-a., piše HRT