Beroš: Nemojte piti nekakva pića, i tako je najbolje uvijek piti vodu; Evo što učiniti ako naletite na piće s otrovnom kiselinom

Beroš: Nemojte piti nekakva pića, i tako je najbolje uvijek piti vodu; Evo što učiniti ako naletite na piće s otrovnom kiselinom

Povodom novih zaprimljenih pacijenata uslijed navodne konzumacije kontaminiranih gaziranih pića, ministar Vili Beroš je stigao u KBC Zagreb obići pacijenta koji je ondje zbog trovanja gaziranim pićem.

“U ovom trenu imamo tri slučaja, jedan je lakši, otpušten je na kućno liječenje. Jedan je bolesnik u Rijeci, jedan u Zagrebu. Sve institucije rade svoj posao, novih informacija nemam”, rekao je Vili Beroš i dodao:

“Situacija je do danas bila drugačija kad je bio jedan bolesnik, a sad imamo tri slučaja sličnih ozljeda. Provode se izvidi. Nemamo elemente za izdavanje upozorenja osim općeg upozorenja da se pazi što se pije. Još u Rijeci je počela postupati policija, DORH. Sutra bi trebali imati preliminarne rezultate uzoraka. Coca-Cola je sigurno kontaktirana od nadležnih službi.”

Građanima je poručio: “Opće upozorenje da ipak ne pijemo nekakva pića, najbolje je i tako uvijek piti vodu.”

Ministar je upozorio na opći oprez u konzumaciji bilo kojeg pića. Dodao je kako se radi o “različitim proizvođačima i različitim vrstama ambalaže sa različitim punjenjima u različitim državama”, javlja HRT.

Podsjetimo, ministar zdravstva za N1 je potvrdio kako su se i u Zagrebu pojavila dva sumnjiva slučaja.

Istaknuo je da se na promatranju nalaze dvije mlađe osobe te da su stabilno i van životne opasnosti.

Iz PU zagrebačke za N1 potvrđeno je da su danas oko 15 sati iz medicinske ustanove zaprimili dojavu o pacijentu s ozljedom ždrijela. Naveo je da je konzumirao bezalkoholno piće. Detalji se provjeravaju, kažu nam iz PU zagrebačke.

Podsjetimo, nakon što se sinoć društvenim mrežama u Hrvatskoj, a potom i po medijima počela širiti vijest o navodnim trovanjima gaziranim pićima koja “spaljuju jednjak” te nakon što je jutros potvrđeno da je jedna osoba hospitalizirana u Rijeci, danas se oko podneva napokon oglasila i Coca-Cola.

“Svjesni smo izoliranog slučaja povezanog s jednom staklenom bočicom Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml”, priopćili su iz te kompanije dodajući da izražavaju duboku zabrinutost te da su u potpunosti otvoreni za suradnju sa svim nadležnim tijelima.

O svim dosadašnjim saznanjima policija je izvijestila nadležno državno odvjetništvo, kao i nadležni Državni inspektorat radi poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u utorak popodne je primio uzorke bezalkoholnog pića koje im je dostavila Sanitarna inspekcija nakon očevida u riječkom kafiću gdje je nedavno pozlilo jednoj osobi te će rezultati analize biti dostavljeni Državnom inspektoratu.

Kako se doznaje od voditeljice Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane u HZJZ Dubravke Marije Kreković, preliminarni rezultati očekuju se unutar 24 sata, a Zavod će o njima izvijestiti Državni inspektorat.

U tijeku je policijska istraga, piše N1.

Ako osjetite u ustima promjenu, ispljunite

– Kod mladića je inicijalno je napravljen otorinolaringološki pregled, dakle fiberendoskopija ždrijela gdje se utvrdila blaga korozivna ozljeda ždrijela. Nakon toga smo napravili gastroskopiju gdje su nađene blage erozivne promjene gornjeg dijela jednjaka. Srećom, nije bilo težih ozljeda. Mladić je dobro i otpušten je na kućno liječenje uz propisanu terapiju i ne očekujemo neke veće komplikacije u njegovom slučaju, izjavio je za HTV liječnik Tihomir Bradić.

Liječenje će, dodao je – trajati oko četiri tjedna, ali se očekuje da će već nakon dva tjetna biti dobro. Drugi pacijent, ukoliko je došao – taa je u hitnoj službi. Još nisu konzultirali gastroenterologe u ovom času, dodao je Bradić.

Popijenu tekućinu, kazao je – treba ispljunuti i prekinuti konzumaciju.

– Ukoliko dođe do ingestije pića, tada je apsolutno potrebno što prije prekinuti ingestiju, nikako ne pokušavati razrijediti tu otopinu koja je ingestirana većim volumenom vode jer može doći do pogoršanja stanja, može doći do aspiracije, odnosno udisanja korozivnog sredstva što može dovesti onda i do razvoja ozljeda dišnog sustava, naglasio je.

Nikako piti dodatnu vodu, sodu bikarbonu i slično

– Izbjegavajte pokušaj neutralizacije sode, bikarbonom ili sličnim sredstvima, zato što će to dovesti do eksterne reakcije, neutralizacije kiseline lužinom, što će dovesti do pogoršanja ozljeda, dodao je, piše HRT.