Potpuni debakl u slučaju Agrokora: “Otvara se novi problem, a DORH je Todorića trebao pitati ključno pitanje vezano uz rusku banku”

Potpuni debakl u slučaju Agrokora: “Otvara se novi problem, a DORH je Todorića trebao pitati ključno pitanje vezano uz rusku banku”

Pada li optužnica za Agrokor, analizirala je komentatorica Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

Nova velika pobjeda Ivice Todorića, a blamaža i debakl Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH).

Visoki kazneni sud potvrdio je da je vještačenje KPMG-a na kojem se temelji optužnica za izvlačenje 1,2 milijarde kuna u slučaju Agrokor nezakonito.

Trebao je to biti ključni dokaz, a platili su su ga građani, i to milijun i 300.000 eura.

Komentatorica Dnevnika Nove TV Ivana Petrović analizirala je pada li optužnica za Agrokor.

“Ovo je doista grozan debakl, a odgovornost definitivno trebaju snositi i DORH i USKOK i mislim da ovaj slučaj ne može proći bez nekakve sankcije ili kazne”, istaknula je Petrović.

“Visoki kazneni sud presudio je u skladu sa zakonom i europskom stečevinom te standardima Europskog suda, koje je trebao znati i DORH kada je pisao optužnicu. Poskliznuli su se baš strašno i ovo će otvoriti novi problem”, smatra komentatorica Dnevnika Nove TV.

Misli da ovo otvara novi slučaj: “Kako je tvrtka KPMG uopće dobila taj posao i kamo je otišao naš novac? Mi bismo to trebali znati točno po specifikaciji.”

“Da je slučaj na klimavim nogama, mogao je odmah zaključiti svaki laik ako imalo bolje poznaje europsko pravo i europsku stečevinu i ako je čuo u ožujku gospodina Kamala koji je potpisao revizorski nalaz kako je sam priznao da on nije vještak, i na sudu je ispitan kao svjedok, a ne vještak. Već tada je bilo jasno da se taj slučaj jako jako klima“, podsjetila je Petrović.

Problem koji će se naknadno stvoriti bit će politički problem, kazala je i dodala: “Iako ne bih rekla da politika ovdje ima prste, osim što je dala velik novac za plaćanje vještaka i dodatnih pet milijuna da DORH može sve istražiti.”

”Todorić će se predstavljati kao politička žrtva iako on to nije, svi smo znali da je Agrokor u teškim gubicima, da je 15 dana pred stečajem. DORH umjesto da ide na ovaj megaproces s vještačkim nalazom koji je sada pao trebala je od Todorića tražiti odgovor na neka druga pitanja, a prije svega kako to da se najveća megainvesticija na kugli zemaljske ruske banke, sada već bivše Sberbanke, dogodila upravo u Hrvatskoj“, kazala je Petrović.