Josić: Nije Domovinski pokret radio niti plakat niti je sastavljao program. Znači, ima vijeće koje svake godine, 26 članova je u tome odboru….

Josić: Nije Domovinski pokret radio niti plakat niti je sastavljao program. Znači, ima vijeće koje svake godine, 26 članova je u tome odboru….

Tomislava Josića, savjetnika za branitelje Ivana Penave pitali smo o gradonačelnikovoj izjavi o ostavci Medveda. Na to je odgovorio: ‘Ja ne bih ulazio uopće u te polemike niti tražio. Do sada nisam tražio ostavku ni od koga. Prema tome, ne želim’

Zbog mogućih dviju kolona, u studiju RTL-a Danas gostovali su Tomislav Josić iz Domovinskog pokreta i Zvonko Milas iz HDZ., piše danas.hr

Gospodine Josić, kako će onda kolona sjećanja ove godine izgledati? Je li uopće moguće da budu dvije kolone?

“Ja nemam informaciju niti imam, niti mislim da će biti dvije kolone. Bit će jedna kolona, bit će kao i svake godine. Program je maltene identičan, kao i svih ovih godina, i ove godine će kolonu predvoditi branitelji Vukovara. Međutim, sada dolazimo do toga. Jedne godine je predvodila kolonu sve obitelji poginulih i nestalih. Nitko nije postavljao pitanje, jedne godine i predvodila 204. nitko nije postavio pitanje. Jedne godine treća gardijska brigada je predvodila kolonu. svima je to bilo prihvatljivo. Sada odjednom, svima je neprihvatljivo da HOS koji je bio legalna postrojba i bila u gradu Vukovaru da oni predvode kolonu. To su naši prijatelji, naši suborci i ja nemam apsolutno nikakav problem da netko od njih ispred mene ide. Ako ćemo iskreno, ako idemo iz pijeteta tamo da se poklonimo tim žrtvama. Apsolutno je svejedno. Je l’ sam prvi, je l’ sam u sredini ili sam zadnji. Mislim da je to tako svejedno. Međutim kod nas se politika o svemu raspravlja tako da vjerojatno mora se skrenuti pažnja s nečeg drugog, pa onda pričamo o podjelama.”

Gospodine Milas kako vi iščitavate ovo sve? Prije svega, dva plakata će sigurno biti. Nadate li se vi da će se izbjeći scenarij za dvije kolone i zašto je do ovoga došlo? Je li ovo skupljanje političkih bodova jer kako smo čuli i sam premijer je u nekoliko navrata upro prstom upravo u Domovinski pokret.

“Pa prije svega, rekao bih ovo zadnje što je rekao moj prijatelj Tomislav Josić, moj suborac, uopće nije važno tko je prvi, tko je zadnji. Uvijek svake godine. U ovih 25, odnosno otkad je kolona ustanovljena na ovaj način, branitelji Vukovara su prvi sa svojim obiteljima sa stradalnicima, sa djecom itd., ali branitelji Vukovara. Nikad nije rečeno, posebno ni HOS, svi smo mi bili u sklopu 204. Vukovarske brigade i treća i prva.”

Sada je rečeno HOS. Kako to iščitavate?

“Iščitavam da mislim da je da je netko, rekao bih pokušao zaigrati malo i nije svjestan, odnosno nije više siguran što je ispred – Vukovar ili osoba koja predstavlja Vukovar”, kaže Milas.

Skuplja li političke bodove gospodin Penava?

“U svakom slučaju, mislim da je ovo usmjereno protiv stranke na vlasti i Vlade Republike Hrvatske. Ali ne znam zbog čega.”

Gospodine Josić, skuplja li onda Domovinski pokret političke bodove, kako vas se optužuje?

“Meni nije jasno jedna stvar. Mi pričamo o Domovinskom pokretu, pa nije Domovinski pokret radio niti plakat niti je sastavljao program. Znači, ima vijeće koje svake godine, 26 članova je u tome odboru. Oni svake godine pripremaju program.”