Baka i djed plaćaju alimentaciju umjesto sina, na granici su siromaštva

Baka i djed plaćaju alimentaciju umjesto sina, na granici su siromaštva

Zakonski propisi, smišljeni da pomognu, katkad mogu donijeti upravo suprotno. Umirovljeni bračni par iz Like tako već tri i pol godine, umjesto sina, plaća alimentaciju za svoje četvero unučadi, nakon što ih je tužila snaha. Naime, kada jedan partner, obično otac, ne plaća alimentaciju, prva sljedeća instancija su djedovi i bake.

Baka i djed tražili su od novinarske ekipe HRT-a da im prilikom snimanja prikriju identitet jer ih je sram okoline i svih koji ih znaju. Njihov je sin nakon rastave i složenog spleta okolnosti ostao bez primanja, a teret je pao na baku i djeda.

– Suprug i ja plaćali smo 7.000 kuna od naših 9.000 kuna mirovine ili 75% naših mirovina po ovršnom zakonu. Do sada smo uplatili oko 20.000 eura, kazala je baka Marija.

Spali su na granicu siromaštva i živjeli od 300 eura mjesečno.

– Centar za socijalnu skrb Korenica u nadzoru je utvrdio da nemamo dovoljno novca za podmirenje osnovnih životnih potreba i odredio jednokratnu naknadu od 3.500 kuna u tri rate, dodala je baka Marija.

Odredba prema kojoj bake i djedovi plaćaju alimentaciju umjesto svoje djece, zapravo je model uvezen iz Sjedinjenih Američkih Država. Već devet godina Sindikat umirovljenika pokušava ga promijeniti.

– Time se zapravo emotivno ucjenjuje potomka, dakle oca djece, pa će on, da ne bi njegovi tata i mama plaćali i završili u siromaštvu, on će onda početi plaćati. To je suludo, to nijedna zemlja u Europi ne radi, izjavila je Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika. 

No takvih slučajeva nije malo. 

Iz dopisa Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike:

„Radi se o 114 sudskih odluka u razdoblju od 2015. do 2021. godine prema kojima je bakama, odnosno djedovima određena obveza uzdržavanja za unučad.”

Sindikat predlaže da se ta odredba ukine i potraživanja prebace izravno na državni alimentacijski fond koji će djelovati brzo.

– Onda oni imaju sredstva prisile. Mogu ga staviti u zatvor, mogu ga tužiti na bilo koji način, mogu mu ovršiti kuću, neku drugu imovinu, istražiti gdje je taj novac, ako ga prikriva – ima i toga. Prema tome, mogućnosti su na strani države i njenog aparata, napominje Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika.

“Tri i pol godine unuke nismo vidjeli”

Teret bi se skinuo s leđa umirovljenika koji su zbog malih primanja i sami ugrožena skupina. No par iz Like više od novca – muči tuga.

– Tri i pol godine mi unuke nismo vidjeli. Ta djeca žude za nama i mi za njima. Mi ćemo otići, nas dvoje, za dan, za mjesec, za godinu. Djeca ostaju, na njima ostaju vječite traume, izjavila je baka Marija.

Baka Marija i njezin muž i dalje svaki mjesec plaćaju 400 eura alimentacije, u nadi da će novi zakon koji će u proceduru ući iduće godine – donijeti olakšanje njima i mnogima poput njih. Nadležno ministarstvo odgovara samo da će ukidanje odredbe razmotriti., piše HRT