Oko 60 pripadnika MUP-a dobilo otkaze jer su triput pali na ispitu

Oko 60 pripadnika MUP-a dobilo otkaze jer su triput pali na ispitu

Gotovo 60 djelatnika MUP-a dobilo je otkaze jer nisu na vrijeme položili državni stručni ispit. Otpušteno je i šest službenika zatvorskog sustava i probacije.

Do toga je došlo nakon skandala s namještanjem polaganja državnih stručnih ispita za što je optužena bivša državna tajnica u ministarstvu uprave Josipa Rimac, piše N1.

Državni stručni ispit moraju položiti državni službenici najkasnije u roku od godine dana od početka rada u državnoj službi, ili u roku od šest mjeseci ako idu na radno mjesto više razine. Svako radno mjesto ima propisan ispit određene razine, a na polaganje se može izaći maksimalno tri puta.

Ako ispit na položi, državni službenik dobiva otkaz. To propisuje i Zakon o policiji, a novi pravilnik stupio je na snagu lani u studenome. Ispit se mora položiti iz trećeg pokušaja.

“Od stupanja na snagu novog pravilnika ukupno 307 službenika MUP-a položilo je državni ispit u prvom polaganju, 151 u drugom polaganju, a 71 u trećem polaganju”, odgovorili su iz MUP-a.

Potvrdili su da ukupno 58 službenika do sredine listopada ove godine nije u propisanom roku položilo državni stručni ispit, pa su dobili otkaze, navodi N1.