S Hajdukom je osvojio naslov prvaka, a danas živi u siromaštvu: ‘Nemam zdravstveno, radim na polju’

S Hajdukom je osvojio naslov prvaka, a danas živi u siromaštvu: ‘Nemam zdravstveno, radim na polju’

Budinčević je dakle u sezoni 1978/1979 osvojio naslov prvaka Jugoslavije, kasnije je napustio Hajduk, nije imao sreće s transferima, nije zaradio pristojan novac kao ostale kolege nogometašI.

Slavni i omiljeni Hajdukov vratar Ivan Budinčević danas živi vrlo teško. Ovaj vojvođanski Hrvat bio je jedan od ključnih igrača bijelih u pohodu na titulu pod vodstvom legendardnog Tomislava Ivića, a onda je nakon završetka karijere zapao u probleme i nije uspio naplatiti najbolje igračke godine. 

Budinčević je dakle u sezoni 1978/1979 osvojio naslov prvaka Jugoslavije, kasnije je napustio Hajduk, nije imao sreće s transferima, nije zaradio pristojan novac kao ostale kolege nogometaši. Ostao je zakinut, klubovi su mu ostali dužni, vratio se u rodnu Vojvodinu, Bačku, danas živi skromno i teško, ali ne žali se. Međutim, nisu ga zaboravili Hajdukovi navijači koji su nekoliko puta organizirali akciju prikupljanja pomoći za svog omiljenog vratara. 

 Eto, nakon što sam bio profesionalni nogometaš, trgovački putnik, nakon što sam radio u free shopovima, konobario, trenirao vratare u subotičkom klubu Bačka, u kasno proljeće, ljeti i u ranu jesen zaradim nešto radeći poljoprivredne poslove: kopam, orem, sijem, sadim, berem, radim kod zemljoradnika doslovno kao najamna radna snga. Nemam ni zdravstvenog osiguranja, više se i ne javljam na Zavod za zapošljavanje. Nema koristi. Po zanimanju sam stolar, ali nema posla koji ne bih radio. Uzalud mi je – rekao je jednom prilikom Budinčević. 

– Meni su mnogi klubovi ostali dužni, nisam se znao izboriti za svoje. Tu ne mislim na Hajduka koji mi je sve isplatio do zadnjeg dinara, ali ostali su mi dužni ljubljanska Olimpija i vinkovački Dinamo, današnja Cibalia. Jedni i drugi zajedno oko tadašnjih 50.000 njemačkih maraka. Da barem sada taj novac imam – kazao je Ivan.