Plenković otkrio što zamjera Penavi zbog plakata o Vukovaru: “To mi je posebno zasmetalo”

Plenković otkrio što zamjera Penavi zbog plakata o Vukovaru: “To mi je posebno zasmetalo”

Premijer Andrej Plenković se nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a obratio javnosti te komentirao aktualne teme.

Plenković je prvenstveno izrazio zadovoljstvo zbog usporavanja inflacije te istaknuo da očekuje daljnji nastavak takvog trenda. Izvijestio je da su na sastanku razgovarali i o situaciju na Bliskom Istoku da istaknuli podršku Izraelu u obrani, ali istaknuli važnost zaštite civila i dolaska humanitarne pomoći.

Ponovio je da su 22 hrvatska državljana danas izvučeni iz Gaze i zahvalio diplomatima i Kataru na suradnji.

Ponovio je kako Penavin plakat za Dan sjećanja u Vukovaru nije odobren, ne samo od strane Vlade, nego od ukupne javnosti. “Posebno mi je zasmetalo da gradonačelnik Vukovara optužuje Tomu Medveda koji je učinio velike stvari za branitelje, da je ukrao Kolonu sjećanja. Kako se toga tek sada dosjetio, lani nije, preklani nije, nego baš sada”, rekao je Plenković.

“To je maksimalna politizacija s dozom provokacije s ciljem nekog incidenta. Raditi selekciju tko će doći, tko ne može, to nije prihvatljivo”, dodao je.

Kaže da ako netko koristi Jean-Michellea Nicolierea u političke svrhe, to je onda Domovinski pokret. Dodao je da bi dvije kolone bile sramota za Hrvatsku. “Ako netko pokrene takvu situaciju treba snositi političku odgovornost”, naveo je.

O sjednici Vijeća za sigurnost zbog glasanja protiv rezolucije mira pri UN-u, kaže da se Zoran Milanović nije konzultirao s Vladom za ništa. “Brazil je htio rezoluciju vijeća sigurnosti koja je bila blokirana, u ovoj rezoluciji koja nije obvezujuća nedostaje osuda Hamasovog napada. Za nas, ako zemlju žrtvu agresiju to je kao da kažu da je u Vukovaru bio neki sukob. Postoji ogroman teroristički napad u Izraelu. Za Hrvatsku je bilo relevantno da se osudi taj napad i da se da pravo Izraelu za obranu, ali da poštuje međunarodno pravo i humanitarnu pomoć”, rekao je.

“Naravno da mi žalimo za svakom žrtvom, ali stati iza rezolucije u kojoj se ne osuđuje Hamasov napad za nas nije prihvatljivo. Sada se radi na novoj rezoluciji koja će osuditi napad Hamasa mi ćemo to podržati”, dodao je.

Što se tiče suđenja Agrokoru vjeruje da će taj proces imati dugi tijek i da je ničim izazvana kompanija se tada počela rušiti i da je njegova Vlada omogućila da zaposlenici ostanu na radnim mjestima i da dobavljači i OPG-ovci ostaju na nogama., piše N1