Pavliček optužuje i prijeti Penavi raspadom koalicije u Vukovaru: Ne može se preko nekih stvari prijeći

Pavliček optužuje i prijeti Penavi raspadom koalicije u Vukovaru: Ne može se preko nekih stvari prijeći

Svih 26 članova Odbora za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara jednoglasno je glasovalo za prijedlog da na čelu kolone budu pripadnici HOS-a i da službeni slogan bude rečenica Jeana-Michela Nicoliera.

Pri odlučivanju o obliku službenoga plakata osam članova bilo je suzdržano, rekao je predsjednik vukovarskih suverenista i zamjenik gradonačelnika Filip Sušac na konferenciji za novinare, piše HRV.

– Moj je prijedlog bio da na plakatu budu amblemi svih šest ratnih postrojbi koje su sudjelovale u obrani Vukovara, ne samo HOS-a, i time bismo pokazali zajedništvo kako 1991. godine tako i danas. U tom bi slučaju napad na HOS bio napad na sve postrojbe. Nažalost, prijedlog nije prihvaćen, a ja nisam mogao snositi odgovornost za svađe i razdor među braniteljima i cijelim hrvatskim narodom – rekao je Sušac.

Predsjednik Hrvatskih suverenista saborski zastupnik Marijan Pavliček rekao je da je Domovinski pokret napravio nepotreban razdor među braniteljima.

– Branitelji se nisu dijelili 1991. pa ne smiju ni 2023. Sve ostalo je čisto politikantstvo. Nažalost Domovinski pokret sve neistomišljenike od lijeva na desno, pa i Hrvatske suvereniste koji su mu koalicijski partner u Vukovaru, proziva zato što imamo svoj stav. Saborski zastupnik DP-a Stipe Mlinarić iznosi brojne neistine i govori da treba biti sram sve koji su bili suzdržani pri odlučivanju o plakatu. Koga treba biti sram? Franju Šoljića, bojnika HV-a koji ima maksimalni broj dana ratnoga puta i brojna odlikovanja, a unuk je pokojne Kate Šoljić? Zar da se on srami što je bio suzdržan i nije htio dijeliti branitelje? Ili Ružu Marić, dugogodišnju ravnateljicu Muzeja Grada Vukovara koja je odbila priznanje Grada Vukovara za životno djelo, koja je ikona kulture Vukovara? Neka bude sram one koji dijele vukovarske branitelje. Dani sjećanja ni kolona sjećanja ne pripadaju ni suvrenistima, ni DP-u, ni SDP-u, ni Mostu, ni HDZ-u. Pripada braniteljima, hrvatskom narodnu i svima koji se žele pokloniti žrtvi Vukovara. Nitko nema pravo privatizirati najsvetije dane hrvatske povijesti. To pravo nije imao ni HDZ kada je stvarao dvije kolone, ni Zoran Milanović kada je protuustavno pod okriljem noći postavljao dvojezične ploče, to nema pravo sada ni DP – ustvrdio je Pavliček.

Za koaliciju s Domovinskom pokretom u gradskoj vlasti rekao je da stanje nije dobro,

– Ne može se preko nekih stvari prijeći i ne može se ove svete dane koristiti na ovakav način. Kao dio izvršne vlasti to ne možemo dopustiti – rekao je Pavliček i dodao da će o koaliciji razgovarati nakon obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, piše HRV.