Godišnjica sloma obrane Lušca

Godišnjica sloma obrane Lušca

 Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja mještani vukovarskog naselja Lužac u četvrtak su obilježili 32. obljetnicu stradanja, u spomen na 2. studenoga 1991. kada je slomljena obrana tog naselja.

U spomen na 69 mještana toga naselja ubijenih tijekom agresije i okupacije, podno spomen obilježja vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji i rodbine ubijenih, izaslanik predsjednika Republike, brigadir Valentin Skroza, dok je zajednički vijenac predsjednika Hrvatskog sabora i Vlade položila i svijeću upalila saborska zastupnica, Marijana Balić

Počast ubijenima polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odao je i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, predstavnici stradalničkih udruga te političkih stranaka.

– Bitno je prisjećati se ovakvih stradanja i ovih ljudi kako ih nikada ne bi zaboravili. Naravno da smo okrenuti prema budućnosti, ali ne možemo i ne smijemo zaboraviti prošlost, kazao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Okupacija Lušca smatra se i početkom sloma tromjesečne obrane grada, kada su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi izbili na Priljevo i obalu Dunava, čime su razdvojili hrvatske branitelje Vukovara od branitelja gradske četvrti Borovo naselje.

– Nismo imali više pristup bolnici, grad je bio rascijepljen na pola i bio je to početak kraja obrane Vukovara. Bio je to bitan dio grada koji više nismo mogli vratiti”, kazao je hrvatski branitelj Vukovara Tomislav Josić izražavajući nezadovoljstvo što za zločin na Lušcu još nitko nije odgovarao. Hrvatska država je imala vremena da napravi sve što je mogla, a nije napravila ništa. Ne govorim o ovoj ili onoj političkoj opciji. Nitko nije uradio ništa, ustvrdio je.