USKOK-ov optuženik za kojeg su namještali EU natječaje opet se bori za europske novce

USKOK-ov optuženik za kojeg su namještali EU natječaje opet se bori za europske novce

Elektrocentar Petek, tvrtka koju je do uhićenja u jesen 2020. vodio Krešo Petek, poduzetnik blizak HDZ-u, ne odustaje od borbe za unosne poslove. Nedavno su se javili na gotovo 7,5 milijuna eura vrijedan natječaj za gradnju sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Sveti Ivan Žabno.

Riječ je o projektu koji je trebao biti financiran europskim novcima, no Petek nije odabran. Naručitelj radova, križevačka tvrtka Vodne usluge, odlučila se za drugu firmu.

Namještanje natječaja Peteku

Elektrocentar Petek natjecao se za ovaj ugovor iako su suradnici njegovog bivšeg čelnog čovjeka Kreše Peteka lani priznali krivnju za sudjelovanje u namještanju jednog sličnog natječaja. Kažnjeni su radom za opće dobro. Radilo se o gradnji pročistača u Velikoj Gorici ukupne vrijednosti 14 milijuna eura. I taj je projekt trebao biti sufinanciran iz EU fonda, a radovi su, prema presudi, namještani upravo Peteku.

Peteka još čeka rasplet afere Janaf u kojoj je, kako tvrdi USKOK, također dobivao poslove bez obzira je li bio najbolji ponuditelj. Odobravao im ih je, prema optužnici, ondašnji šef JANAF-a Dragan Kovačević.

Propada novac iz EU fondova?

Kada je izbila afera u kojoj je uz Peteka i ondašnjeg gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića uhićeno još nekoliko osoba, natječaj se morao ponavljati. Nakon što nije odabran, Petek se žalio Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) i sve vratio na početak.

Ni sada nije odustao od borbe za nove milijune iz EU fonda namijenjene gradnji sustava odvodnje u Svetom Ivanu Žabno. Od DKOM-a su zatražili da poništi odluku o odabiru, i opet uspjeli.

Što znači rušenje natječaja?

Izvjesno je da će se natječaj morati ponoviti, a kako je natječajnom dokumentacijom bilo predviđeno da će sedam od ukupno 21,4 kilometara odvodnih kanala biti izgrađeno već ove godine, može se zaključiti da će projekt kasniti.

U obrazloženju odluke o odabiru koju je DKOM poništila, Vodne usluge navele su da Elektrocentar Petek nije prijavio pravog stručnjaka kakav je tražen u natječaju. Utvrdili su da taj stručnjak uopće nije znao za svoj navodni angažman. Osim toga, kada je naručitelj kontaktirao tog stručnjaka, on je izjavio da nije ni slobodan za rad na projektu u Svetom Ivanu Žabno.

Tko će sada biti odabran?

“Naša ponuda bila je milijun i pol eura niža, pa smo trebali pobijediti i kao najpovoljniji ponuditelj”, ukazali su predstavnici Elektrocentra Petek u žalbi DKOM-u. Objasnili su da njihov stručnjak nije pravilno ocijenjen. Naime, zaposlen je u Elektrocentru Petek te je upoznat sa svim njihovim projektima. Zato nije bilo moguće da ne zna za gradnju u Svetom Ivanu Žabno.

Analiziravši cijeli natječajni postupak, DKOM je prihvatio Petekovu žalbu i poništio ovaj europski natječaj. Osim toga, Vodne usluge moraju Elektrocentru Petek, te njegovim kooperantima tvrtki Fracasso RI d.o.o. i Fracasso Production d.o.o. iz Rijeke nadoknaditi troškove žalbenog postupka u iznosu od 37.162 eura odnosno 280.000 kune., piše N1