Odzvonilo ugovorima o dosmrtnom i doživotnom osiguranju? ‘Dolaze na vrata, opsjedaju, bojala sam se za život’

Odzvonilo ugovorima o dosmrtnom i doživotnom osiguranju? ‘Dolaze na vrata, opsjedaju, bojala sam se za život’

Od Nove godine uvodi se Registar ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju kojim bi se stalno u kraj predatorima koji vrebaju starije kako bi došli do njihove imovine. Stari će vrijediti i dalje, ali ubuduće netko će smjeti potpisati samo tri takva ugovora

Kraj je predatorima zbog kojih stari i nemoćni često ostaju bez svojih stanova. Hrvatska bi od Nove godine konačno trebala dobiti Registar ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. No, i ima ali… Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, kako stvari stoje, neće biti ukinut.

Da bi zaštitila sebe, ali i vlastitu imovinu ugovor o doživotnom uzdržavanju Slavica je potpisala sa svom kćeri. Kaže, morale su to učiniti. Prevaranti im nisu dali mira. “Telefonsko opsjedanje, nuđenje svega i svačega. I onda su na vrata dolazili, ne znaš ni tko je ni šta je. Uglavnom, veliki pritisak”, prepričava za RTL Danas Slavica Vučičević iz Zaprešića.

Pritisak nepoznatih, ali i onih koji je poznaju da se dočepaju njezina doma, bio je toliko velik da se bojala izići iz stana. “Bez obzira što sam ja jedinica, gdje znamo da ću sve naslijediti i brinuti se o mami, ali sam taj ugovor je stvorio sigurnost i meni i njoj da se zaštitimo od eventualnih prevaranata”, dodaje Nada Balija.

Postoje dvije vrste ugovora – o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. Onaj o dosmrtnom, kažu u Sindikatu umirovljenika, nikako ne bi smjeli potpisivati jer se vlasništvo nad imovinom odmah prenosi na drugu osobu.

“I onda se događaju situacije da se ne dobije uzdržavanje, a da se osoba izbaci iz vlastitog stana, jer sada je druga osoba vlasnik te imovine. Primjerice, gospođa koja je sklopila ugovor sa svojim sinom, a sin je poginuo, njezina snaha koja je sad vlasnik toga – nju izbaci na ulicu”, ističe Štefica Salaj, voditeljica pravnog savjetovališta u Sindikatu umirovljenika Hrvatske.

Hrvatska, ako je suditi po trenutačnom nacrtu, ni ovaj put neće ukinuti ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, ali radi lakšeg razumijevanja takvom se ugovoru dodaje se nastavak “uz istovremeni prijenos imovine“, a ugovoru o doživotnom uzdržavanju, nastavak “uz prijenos imovine nakon smrti”.

Kako bi se spriječilo muljanje, od Nove godine uvodi se i Registar takvih ugovora. “Znat ćemo točno koliko se sklapa ugovora o doživotnom, koliko ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, koliko pred javnim bilježnicima, koliko pred sudovima i isto tako moći će se bilježiti tko je sklopio koliko ugovora. Bitna novina je i ograničenje broja ugovora koji se mogu sklopiti”, istaknula je Tena Šimonović Einwalter, pučka pravobraniteljica.

Registar će voditi javnobilježnička komora i sud, a ista osoba moći će sklopiti najviše tri takva ugovora.

“Nakon tri ih više ne možete sklapati, tako sklopljeni ugovori bit će ništetni. Međutim, budući će sudovi, ali i javni bilježnici imati izravni uvid u registar, onda ćemo mi imati mogućnost odbiti potvrđivati, odnosno ovjeravati takve ugovore”, kaže za RTL Danas javni bilježnik Bojan Ruždjak.

Takvih se ugovora na godinu potpiše oko 7500. Promjena imena, zakona, ali i pokretanje registra osoba koje se brinu o starijima, trebalo bi već nakon Nove godine odvratiti one koji nemaju dobre namjere, piše Danas.hr.