Puno učenika pije energetska pića. U nekim školama navodno gutljaj naplaćuju 50 centi

Puno učenika pije energetska pića. U nekim školama navodno gutljaj naplaćuju 50 centi

U JEDNOJ limenci energetskog pića u prosjeku se nalazi preko pet žlica šećera. U kućnom redu OŠ Kaštanjer u Puli, uz mobitele, zabranjena su energetska pića. U toj školi su primijetili neobično ponašanje učenika zbog konzumacije energetskih pića.

“Primijetili smo da donose energetska pića u školu, pomno smo pratili da ih konzumiraju i da to djeluje na njihovo ponašanje. Sakriju ih u torbi”, govori za RTL ravnateljica OŠ Kaštanjer Nada

Pavić Šimetin: Takva pića mogu uzrokovati teške zdravstvene probleme koji mogu biti smrtonosni

Posljednje Međunarodno istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika (HBSC) pokazuje koliko učenici često konzumiraju energetska pića. Lanjski podaci pokazuju da među 11-godišnjacima svaki dan 6 posto učenika konzumira energetska pića, dok to čini 2.3 posto učenica. Među starijom djecom, energetska pića pije preko 6 posto učenika i 4 posto učenica, a ta pića mogu biti vrlo opasna.

“Takva pića mogu uzrokovati teške zdravstvene probleme koji mogu biti i smrtonosni, to su i teški epileptični napadi, a može se raditi i o ishemiji srca, odnosno srčanom udaru”, govori za RTL Ivana Pavić Šimetin, voditeljica Službe za školsku medicinu HZJZ-a.

Zato je u tijeku kampanja “Energetska pića nisu za mlada bića”. Pavić Šimetin navodi: “Takva pića ne bi trebalo imati doma, ne bi smjela biti na raspolaganju djeci i ne bi ih roditelji s djecom trebali kupovati. Ono što znam za djecu i mlade – da je za njih važna cijena, oni nemaju puno novaca, oni najčešće imaju samo džeparac.”

Učenici navodno u nekim školama kolegama prodaju gutljaj za 50 centi

Među djecom je popularno američko energetsko piće koje u sebi ima kofeina kao dvije šalice kave, ali i za višestruko skupljom verzijom istog pića, ali bez kofeina. Zbog cijene od 12 eura, u nekim školama učenici navodno drugim kolegama prodaju gutljaj za 50 centi, navodi RTL.

Učenik 6. razreda Nikola iz OŠ Sesvete govori da se on bavi sportom te da mu trener i učiteljica stalno govore da ne smije piti energetsko piće. “Govore da nije zdravo”, kaže učenik. “Puno ih iz mog razreda to kupuje, kao i oni iz viših razreda pa sve do srednje škole”, govori David iz 7. razreda iste škole.

Iz osnovne škole u Puli kažu da učenici sada puno više piju vode i prirodnih sokova. Također, navode da nikoga nisu uhvatili u školi da pije energetska pića. Ravnateljica Crnković govori da postoje i sankcije.

“Ide se od pedagoške mjere opomene do znaka upozorenja pa do pedagoške mjere korektivne prirode. Upućuje se roditelje i djecu da poprave svoja ponašanja. Ako dođe do opetovanog, tada idemo na višu pedagošku mjeru”, kaže ravnateljica OŠ Kaštanjer.

Ministarstvo: Izrađuje se nacrt zakona kojim će se utvrditi mjere za ograničavanje dostupnosti energetskih pića maloljetnicima

Svaki deseti 11-godišnjak je probao energetsko piće pomiješano s alkoholom. U Španjolskoj je primjerice zabranjena prodaja energetskih pića maloljetnicima. A što će Hrvatska?

“Što se zabrane tiče, tu je uvijek pitanje Zakonske regulative. Rijetke su zemlje koje su to uspjele zakonom riješiti i zabraniti za maloljetnike”, govori Pavić Šimetin.

Iz Ministarstva zdravstva su na RTL-ov upit odgovorili da radna skupina izrađuje nacrt zakona kojim će se utvrditi mjere za ograničavanje dostupnosti energetskih pića maloljetnicima radi zaštite njihova zdravlja.

“To je skupa voda s malo umućenog koječega”

Ana Račić, savjetnica potrošača o hrani, analizirala je sastav energetskog pića.

“Ovo je praktički voda s malo sladila, bojila, minimalnim dozama aminokiselina i nešto vitamina. Ovo je vjerojatno skupa voda s malo umućenog koječega. Neće nas otrovati, ali nećemo imati ni neku posebnu dobrobit od toga”, komentirala je Račić.