Barišić: ‘Računu Dinama u Hrvatskoj prijetila je blokada, pa je račun u inozemstvu bio opravdan’

Barišić: ‘Računu Dinama u Hrvatskoj prijetila je blokada, pa je račun u inozemstvu bio opravdan’

FOTO: SUZANA LEPAN ŠETAFNIĆ/VEČERNJI LIST

Vlatka Peras i Mirko Barišić stigli su na osječki sud. Saslušava ih se samo za prvu točku optužnice,e kojom se Zdravka Mamića tereti da je s računa Dinama u Klagenfurtu podigao 2,2 milijuna eura i trošio za svoje potrebe. Moguće je, dakle, da će ih se ponovno ispitati kada na red dođu druge točke optužnice., piše večernji list

Još uvijek svjedoci iskazuju vezano za optužbe koje se tiču samo Zdravka Mamića, odnosno za nekadašnju treću optužnicu protiv “vladara hrvatskog nogometa”, a koja je u međuvremenu spojena s drugom optužnicom za izvlačenje novca iz Dinama. Zdravka Mamića u toj zasebnoj točki tereti se da je u razdoblju od 2002. do 2007. godine, prvo kao član izvršnog odbora GNK Dinamo, a nakon toga kao izvršni dopredsjednik i član uprave Dinama, ovlašten za raspolaganje novčanim sredstvima kluba, s računa u Hypo Alpe Adria Bank u Klagenfurtu podigao 2,2 milijuna eura koje je zatim koristio za osobne potrebe. Mamićeva obrana tvrdi da taj novac nije zadržao za sebe nego je njime plaćao igrače.

– Naša situacija u to doba bila je u financijskom pogledu vrlo teška. Predsjednik uprave kluba Zdravko Mamić obavijestio me da je situacija takva da nismo u stanju osnovne obveze izvršavati, posebice prema igračima, i predložio je da se otvori devizni račun u Klagenfurtu. Računu Dinama u Hrvatskoj prijetila je blokada, a na naplatu su dolazila brojna potraživanja, pa je iz tog razloga otvaranje računa u inozemstvu bilo opravdano. Potpisao sam akt, kao predsjednik kluba, s kojim se taj račun mogao otvoriti, a isključivo pravo raspolaganja sredstvima s tog računa imao je Zdravko Mamić. Ja osobno nisam imao više nikakvih kontakata po pitanju tog računa, osim što me Zdravko Mamić povremeno obavještavao kako se raspolaže novcem s tog računa. Nije mi poznato iz kojih je izvora dolazio novac na taj račun. No, unam da je firma za koju sam radio, Siemens, uplatila je 500.000 eura sponzorstva na taj račun. Ja sam intervenirao u Siemensu da to učine – započeo je svojed svjedočenje Mirko Barišić, predsjednik Dinama.