Umro glumac Matthew Perry, omiljena zvijezda “Prijatelja”

Umro glumac Matthew Perry, omiljena zvijezda “Prijatelja”

Američki glumac Matthew Perry, najpoznatiji po ulozi Chandlera Binga u hit TV sitcomu Prijatelji iz 90-ih, preminuo je u 54. godini.

Glumac je pronađen mrtav u svom domu u Los Angelesu, rekli su američkim medijima izvori iz policije.

Serija Prijatelji, koja je pratila sudbinu šest mladih prijatelja koji žive u New Yorku, emitirala se od 1994. do 2004. godine. Posljednju epizodu gledalo je 52,5 milijuna u SAD-u, što ju je učinilo najgledanijom TV epizodom 2000-ih.

LA Times i TMZ, koji su prvi izvijestili da je Perry umro, rekli su da je glumac pronađen bez svijesti u hidromasažnoj kadi u svojoj kući.

Glasnogovornik Vatrogasne službe Los Angelesa rekao je za BBC da su hitne službe otišle na adresu u području Pacific Palisadesa u vezi s “hitnim slučajem zbog vode”, ali nije imenovao Perryja.

Iz studija Warner Bros, koji je proizveo Prijatelje, poručili su da su “shrvani smrću našeg dragog prijatelja Matthewa Perryja”.

“Matthew je bio nevjerojatno darovit glumac i neizbrisiv dio obitelji Warner Bros. Television Group”, stoji u priopćenju.

“Utjecaj njegovog komičarskog genija osjetio se diljem svijeta, a njegova će ostavština živjeti u srcima tolikih ljudi. Ovo je tužan dan i šaljemo našu ljubav njegovoj obitelji, njegovim voljenima i svim njegovim odanim obožavatelji.”

Perry je rođen u Massachusettsu 1969., odrastao u Ottawi u Kanadi, gdje je pohađao osnovnu školu s Justinom Trudeauom, koji je kasnije postao kanadski premijer.

Perry se kao tinejdžer preselio u Los Angeles. Glumio je Chazza Russella u “Boys Will Be Boys”, a imao je i uloge u drugim serijama uključujući “Growing Pains”.

Međunarodna zvijezda postao je zbog uloge Prijateljima. Komedija, u kojoj glume i Jennifer Aniston, Courteney Cox, David Schwimmer, Matt LeBlanc i Lisa Kudrow, postala je jedna od najuspješnijih serija svih vremena.

Perry je dobio ulogu Chandlera Binga, poznatog po svojim sarkastičnim komentarima. Uloga mu je donijela nominaciju za Primetime Emmy 2002. godine.

Perry se godinama borio s ovisnošću o lijekovima protiv bolova i alkoholu te je više puta odlazio na klinike za rehabilitaciju.

2016. rekao je za BBC Radio 2 da se ne sjeća tri godine snimanja filma Prijatelji zbog pića i droga. U prošlogodišnjem intervjuu govorio je kako nije gledao seriju. “Nisam gledao seriju jer bih mogao reći ‘Pijanje, opijati, pijenje, kokain’”, rekao je. “Mogao bih reći sezonu po sezonu, po tome kako sam izgledao. Zato to ne želim gledati, jer to je ono što vidim. … Ali mislim da ću ga početi gledati jer je bilo nevjerojatno gledati ga kako dira srca različitih generacija.”

Perry se također pojavio u nekoliko filmova, uključujući “Fools Rush In”, “Almost Heroes” i “The Whole Nine Yards”.

Maggie Wheeler, koja je glumila Janice u Prijateljima, bila je prva Perryjeva kolegica koja je javno odala počast glumcu. Wheeler je rekla da će radost koju je Perry donio “tolikima” u svom “prekratkom životu i dalje živjeti”. “Osjećam se tako blagoslovljeno zbog svakog kreativnog trenutka koji smo dijelili”, napisala je na Instagramu.

Glumica Selma Blair rekla je da je Perry bio njezin “najstariji dečko”, dodavši: “Svi smo voljeli Matthewa Perryja, a ja posebno. Svaki dan. Voljela sam ga bezuvjetno. I on mene. Slomljena sam. Slomljenog srca. Lijepo sanjaj, Matty. Slatko sanjaj.”, prenosi N1