Penava: Mogu samo poručiti Plenkoviću da je žalosno što se skriva iza obitelji

Penava: Mogu samo poručiti Plenkoviću da je žalosno što se skriva iza obitelji

Kod pješačkoga mosta Jeana-Michela Nicoliera u središtu Vukovara otkrivena je spomen ploča Harrisonovo cvijeće u spomen na Sinišu Glavaševića i druge poginule novinare i izvjestitelje u Domovinskom ratu.

Ploču su otkrili gradonačelnik Ivan Penava i akademik Antun Mateša. Penava je rekao da je ovo spomenik novinarima koji su poginuli ili mučki ubijeni kako bi im se zatro glas, kako bi se spriječila istina o brutalnoj agresiji na Hrvatsku. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u postavljanju ploče, piše HRV.

Odgovarajući na pitanja novinara o plakatu za Dane sjećanja na žrtvu Vukovara Penava je najavio kako su dolazak u kolonu sjećanja najavili Lyliane Fournier i Paul Nicolier, majka i brat Jeana Michela Nicoliera.

Zanijekao je da je na plakatu istaknuto slovo U, nego je istaknuto slovo V kao početno slovo Vukovara.

Saborski zastupnik Stipo Mlinarić prozvao je potpredsjednika Vlade Tomu Medveda da manipulira majkom Jeana-Michela Nocoliera kao što je to činio kada ju je doveo u izborni stožer HDZ-a. Naveo je i da je Vukovar i Bogdanovce branilo 58 pripadnika HOS-a.

Spomen ploču izradio je Boris Pokos, a tako je nazvana po francuskom ratnom filmu čija se radnja odvija u Vukovaru 1991. godine.

Inicijator je postavljanja spomen ploče slikar i akademik Antun Mateša koji je otkupio i u vlasništvo Grada Vukovara predao prava na prikazivanje filma u Hrvatskoj. Rekao je da je ploča u Zagrebu čekala 17 godina kako bi bila postavljena u Vukovaru te zahvalio Penavi što je to omogućio. Rekao je da je film snimljen prema istinitim događajima, piše HRV.

Penava je i danas ponovio da nije kontaktirao s obitelji Jeana Michela Nicoliera, ali jest s braniteljima.

– Ne uvjet i i zabrane. Molba svima kojima smeta postrojbe HOS-a i njihova insignija da zaobiđu Vukovar. To je molba jer smatram licemjernim hodati ulicama ovoga grada, kako sam rekao, gdje imamo ulicu posvećenu dragovoljcima HOS-a, imamo most pripadnika HOS-a, imamo bistu, imamo sliku pripadnika HOS-a u uredu gradonačelnika. Vidjet ćemo što ima za reći i gospođa Lyliane, koju poznam, s kojom sam puno puta surađivao. Mogu samo poručiti gospodinu Plenkoviću da je žalosno što se skriva iza obitelji. Ali za one koji ne znaju, moram reći da neka zapamte te stvari, da ja nikad ne radim neiskreno i stvari bez podloge, istaknuo je Penava.