Hrvatska dobiva novog reprezentativca. U Savez stigao mail, Dalić sve može riješiti već u ponedjeljak

Hrvatska dobiva novog reprezentativca. U Savez stigao mail, Dalić sve može riješiti već u ponedjeljak

Jedan od presudnih trenutaka bio je poziv Ivice Olića s porukom: ‘Čovjek je sam pobijedio Bayern‘

Franjo Ivanović danas je kandidat za Vatrene, moguće je da ga izbornik Zlatko Dalić već u ponedjeljak stavi na popis, no hrvatska reprezentacija i on dosad nisu bili u sretnoj vezi kako bi se očekivalo. Kao dokaz tome Jutarnji navodi nekoliko činjenica.

Ivanović je igrao za austrijsku U15 selekciju, ali jasno je dao znanja da želi odjenuti hrvatski dres. Tadašnji instruktor HNS-a Sreten Ćuk prije jednog je turnira na pitanje novinara “zašto je Ivanović u austrijskoj ekipi, a ne hrvatskoj?”, otpovrnuo:

– Neka igra za Austriju, neka zabije gol protiv Hrvatske pa ćemo ga tada zvati u našu reprezentaciju.

Otac Miroslav na to se referira:

– Poslao sam mail HNS-u da su naša srca hrvatska, ali Franjo ima kvalitetu i nikoga nećemo moliti da ga zove u dres Vatrenih, dodao da imamo poziv njemačkog i austrijskog saveza. Potom su me dvaput zvali na razgovor u HNS.

Olićev poziv Rukavini
Tako se i Franjo jednog dana pojavio u uredu u Vukovarskoj i konačno postao hrvatski reprezentativac. Sreten Ćuk je s vremenom shvatio kako nije uzaludna poslovica “ispeci pa reci” te je kasnije i dolazio u Augsburg gledati njegove igre.

Tomislav Rukavina nije ga pozvao u reprezentaciju U17. To ga je silno šokiralo. Možda čak više oca Miroslava. No, baš taj vikend prije okupljanja igrao se derbi kadetske lige Bavarske u kojem je u Münchenu njegov Augsburg razbio Bayern 7:1. Čuveni centarfor Miroslav Klose vodio je dečke iz Bayerna kojima je Franjo zabio tri gola. S tribine je utakmicu gledao Ivica Olić. Istog časa nazvao je Rukavinu u stilu “kakvog igrača ti nisi pozvao, sam je pobijedio Bayern”. Sutradan je sletio mail iz HNS-a da dođe na okupljanje.

Do ovog ljeta igrao je za U19 vrstu, a dosad je kod Dragana Skočića u U-21 ulazio s klupe. Čak ga na zadnju akciju nije pozvao nego tek naknadno kad je Beljo prebačen u A sastav.

Austrijanci će ostati bespomoćni
Zanimljivo, to nije kraj. Austrijanci ne odustaju. Prije mjesec i pol dana, iako sada igra u Hrvatskoj, izbornik njihove U-21 reprezentacije Werner Gregoritsch poslao je emisare njegovom ocu da ga pokušaju nagovoriti da se vrati pod austrijski stijeg, tražili Franjin broj telefona.

To Zlatko Dalić može do kraja razriješiti ako ga stavi u hrvatsku A vrstu. U tom slučaju više Austrijanci neće imati zbog čega pritiskati jer neće imati pravo igrati ni za koga osim za Vatrene. Dotad će Austrijanci puhati za vratom.

Iako Miroslav Ivanović kaže:

– Franjo se odavno odlučio za Hrvatsku i kod njega nikad nije bilo dvojbe. Jako puno vremena provodi u Vinkovcima, imamo tamo kuću, ima bake, zapravo zadnje dvije sezone nije imao toliko mogućnosti. Eto nedavno je stigao navečer, da bi istog časa dobio poziv u mladu reprezentaciju, samo je prespavao i sutradan išao na okupljanje.

IZGLEDA ROBUSTAN, A MIŠIĆ NA MIŠIĆU

Ivanović je u akademiji Augsburga bio “desetka”, igrao je iza napadača, ovo mu je treća sezona da je špica. I poziciju i fizički izgled promijenio je podosta otkako je počeo raditi s Chrisom Gamperlom, fitness trenerom iz Münchena čiji su puleni i Boateng, Karim Adeyemi i mnogi drugi bundesligaški igrači. Imao je tri kilograma viška, a potom je sve pretvorio u mišiće te je danas nabijen i moćan. Treba mu individualni trener jer mora ostati na razini na kojoj se nalazi… Njegov sadašnji izgled je najviše Gamperlova zasluga. Izgleda robustan, a mišić na mišiću…

I u Rijeci radi po njegovom programu, dakako u provedbi Rijekinih stručnjaka. Koristi i savjete nutricionistkinje koja mu propisuje prehranu, iako nema nikakvih specijalnih ograničenja. Sad se mora pridržavati više nego ikad, sve što je dosad napravio ništa neće vrijediti ako ne napravi završni korak u nogometnu elitu, piše Jutarnji.

Iako je tek u Rijeci zaigrao prvoligaški nogomet već odavno ima privatnog sponzora u Pumi, dobavljaču sportske opreme, za njih je odradio i neke foto-session akcije… Franjo im je pri vrhu među top liste mladih igrača. Suradnja traje tri godine i vjerojatno će je produžiti. (da)