Gužve kod vulkanizera, vrijeme je za zamjenu ljetnih guma

Gužve kod vulkanizera, vrijeme je za zamjenu ljetnih guma

Uz loše vrijeme, ovaj vikend i sat pomičemo unatrag – počinje zimsko računanje vremena. Za vozače to znači i upaljena kratka svjetla tijekom cijelog dana. Kako se približava zima i hladnije vrijeme, mnogi su krenuli u vulkanizerske radionice radi zamjene ljetnih guma. Od sredine studenog na zimskim dionicama cesta zimska je oprema obvezna. 

Ovih su dana počele gužve u našim vulkanizerskim radionicama. Čekanje nije problem za Marina Tomašića koji kaže – kvalitetna guma glavu čuva. 

– Svake godine dolazim ovdje na zamjenu, što znači da imamo sigurnost u vožnji i svemu, što slijedi u razdoblju kiše ili snijega, istaknuo je Marin Tomašić iz Varaždina.

Zvonko Škriljevečki
 servisira bijelu tehniku pa godišnje prevali više od 40 tisuća kilometara. Redoviti servis i zamjena guma jesenska su mu obaveza.

– Kad su ćelave gume zna se dogoditi, pogotovo kad je prvi snijeg, da auto zna plesati po cesti, a druga je priča da ne možete stati. Ako netko slučajno zakoči, kod skretanja, može vam se stvoriti problem, naglasio je Zvonko Škriljevečki, Cerje Tužno.

A kad naglo zahladi – čekanja su kod vulkanizera višesatna.

– Što se tiče promjene guma, najviše visi o vremenu. Ako je loše, svi ovdje nahrupe, ako je dobro onda nitno ne mijenja i krenu zadnji čas pa nastanu gužve, rekao je Dino Đuras, vulkanizer.

Majstorima zanata često na zamjenu dolaze nesavjesni vozači s istrošenim, “ćelavim” gumama. Ipak, više je odgovornih, ali i onih koji stavljaju cjelogodišnje gume.

– Zimska guma je preporučljivija od cjelogodišnje. Unatoč tome, danas je sve više onih koji kupuju cjelogodišnje zbog blažih zima. Ona je neki kompromis, ali ne može zamijeniti zimsku, naglašava Bojan Lovrek, vulkanizer.

– Zimska guma je prilagođena jer je ispod sedam stupnjeva mekana i bolje prianja na snijegu, rekao je Đuras.

A kvalitetne zimske gume na vozilu moraju biti – od 15. studenog. To je zakonska obveza na zimskim dionicama. 

– Treba svakako građane upozoriti da je zimska guma povoljnija nego ljetna kad padnu temperature i zakonska je obveza da se na vrijeme promijene gume da bi bili sigurni sudionici u prometu, istaknuo je Radovan Gačal, glasnogovornik PU međimurske.

Kazna za one koji se propisa ne budu pridržavali je najmanje 130 eura.,piše HRT