Bruxelles poslao jasnu poruku Hrvatskoj: ‘Nema popuštanja, situacija nije pod kontrolom!‘

Bruxelles poslao jasnu poruku Hrvatskoj: ‘Nema popuštanja, situacija nije pod kontrolom!‘

Prema odgovoru Komisije, u Osječkoj županiji od prometa svježim mesom sigurno neće biti ništa najmanje do 12. siječnja 2024.

U Hrvatskoj po pitanju afričke svinjske kuge trenutačno nije moguće nikakvo opuštanje mjera jer nema naznaka da je situacija pod kontrolom, stav je Europske komisije i njihov odgovor na naše pitanje je li točno da je Komisija pozitivno ocijenila sve dosadašnje postupke Ministarstva poljoprivrede, kako to često ističu ključni ljudi Ministarstva.

“Komisija je obavijestila Hrvatsku da zasad nema naznaka da je situacija pod kontrolom. Novo širenje afričke svinjske kuge znak je pogoršane, a ne poboljšane situacije. Opuštanje ne bi bilo dobro za Hrvatsku, nego bi moglo imati negativne posljedice, kako za Hrvatsku tako i za ostatak Unije. Zato zasad nije moguće bilo kakvo popuštanje mjera. Međutim, Komisija je spremna pomoći i zatražila je od Hrvatske da pošalje prijedlog ove revizije i dodatne informacije o epidemiološkoj situaciji u vezi s ASK te rezultate nadzornih aktivnosti koje su dosad provedene u pogođenim županijama”, odgovorili su nam iz predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Stanje zabrinjavajuće

Dodatno, iz njihovih odgovora proizlazi i kako plan Ministarstva poljoprivrede da se nakon 20. studenoga otvori promet svježim svinjskim mesom u Vukovarsko-srijemskoj, Osječko-baranjskoj i Brodsko-posavskoj županiji, koje su pogođene tom bolesti domaćih svinja, sasvim sigurno neće biti u potpunosti ostvaren. Naime, za Vukovarsku i Brodsku županiju ta je opcija ostala otvorena, ali za Osječku je definitivno odbačena.

“Primjena zona ograničenja u Hrvatskoj produljena je do 26. studenoga 2023. za Vukovarsko-srijemsku i Brodsko-posavsku županiju. Zone ograničenja za Osječko-baranjsku županiju primjenjuju se do 12. siječnja 2024. godine. Nakon tih datuma Komisija će ocijeniti epidemiološku situaciju u vezi s ASK u Hrvatskoj, i to nakon procjene informacija i obrazloženja nadležnih tijela u Hrvatskoj u pogledu stanja bolesti i poduzetih mjera”, odgovor je Komisije na naše pitanje što će se dogoditi ako Hrvatska do 20. studenoga 2023. ne riješi problem svinja iz kategorija 0, 1 i 2, koje se još nalaze u zonama zaštite i nadziranja.

Podsjetimo, iz Ministarstva su prošli tjedan rekli da su u stalnoj komunikaciji s Komisijom te da su pokrenuli proces kojim bi sva mjesta koja su u zoni zaštite i nadziranja u sve tri županije do 20. studenoga očistili od svinja iz kategorija 0, 1 i 2. Riječ je o oko 50.000 svinja. Sve to kako bi Komisija odobrila promet svježim mesom. Sada, iz odgovora Komisije, proizlazi da će to biti eventualno moguće samo za Vukovarsku i Brodsku, ali ne i Osječku županiju u kojoj od prometa svježim mesom sigurno neće biti ništa najmanje do 12. siječnja 2024. godine. Iz Komisije su odgovorili i da je “Hrvatska poduzela sve propisane mjere kontrole bolesti, a Komisija preventivne mjere u suradnji s hrvatskim tijelima”. No, kako je unatoč svim mjerama očito da Hrvatska ima problem s kontrolom bolesti, Komisija trenutačnu situaciju ocjenjuje jako zabrinjavajućom.

Povećana biosigurnost

“Hrvatska je od lipnja 2023. prijavila više od 1000 slučajeva ASK, velikom većinom u neregistriranim malim objektima za svinje, sa smanjenom ili nepostojećom biosigurnošću i nekontroliranim premještanjima svinja. To je jako zabrinjavajuće. Komisija i hrvatska tijela u kontinuiranom su kontaktu i pomno prate situaciju.

Od ključne su važnosti uvođenje mjera poput regionalizacije i povećane biosigurnosti. Komisija je spremna pomoći na sve načine kako bismo ograničili utjecaj bolesti. Iznimno je važno da se bolest stavi pod kontrolu u najpogođenijim područjima prije razmatranja bilo kakve fleksibilnosti. Stroge mjere i provođenje ograničenja koja su na snazi od ključne su važnosti”, naglasili su iz Komisije., piše jutarnji list