Pronađen medvjed koji je ušao na autocestu kod Ogulina: Uginuo je, pretpostavljamo i tko ga je udario

Pronađen medvjed koji je ušao na autocestu kod Ogulina: Uginuo je, pretpostavljamo i tko ga je udario

– Nažalost, kad smo ga pronašli, medvjed je već bio mrtav. Od vidljivih ozljeda imao je jednu slomljenu nogu, a unutrašnje ozljede ćemo ustanoviti nakon obdukcije – kazao je Jutarnjem listu u petak Đuro Huber, profesor na Veleučilištu Karlovac i najpoznatiji stručnjak za medvjede u Hrvatskoj.

Profesor Huber sudjelovao je u višesatnoj potrazi za medvjedom koji je tijekom noći primijećen na autocesti A1 između čvorova Ogulin i Brinje.

Medvjed je na autocestu ušao kroz zaštitnu ogradu, a Hrvatske autoceste su odmah oglasile upozorenje za vozače.

Odmah su angažirane i interventne službe te djelatnici Veterinarskog fakulteta, s kojima je bio i naš sugovornik, kako bi locirali medvjeda te ga pokušali spasiti. Nažalost, za njega je bilo prekasno.

Profesor Huber pretpostavlja da je za lom noge odgovorno neko vozilo, koje je na njega naletjelo na autocesti. S obzirom na to da nema prijave sudara vozila i životinje, pretpostavka je da ga je udario vozač nekog kamiona, koji nije prijavio incident, nego je otišao dalje svojim putem. Ranjena životinja je pobjegla s ceste.

– Riječ je o mlađem mužjaku starom oko četiri godine. Imao je točno stotinu kilograma – kazao je Jutarnjem profesor Huber.

Prema njegovim riječima, medvjeda su dugo tražili: – Na kraju smo ga našli između ograde i autoceste. Zavukao se u šipražje gdje je, nažalost, uginuo. Nismo mogli pomoći – ispričao je Jutarnjem listu profesor Huber.